Tržby i návštěvnost kin v pololetí spadly, červenec je lepší

čtvrtek, 6. srpna 2020, 07:55 Outdoor MediaGuru

Tuzemská kina citelně poznamenala pandemie koronaviru, tržby i návštěvnost se meziročně snížily na polovinu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Tržby tuzemských kin v letošním prvním pololetí dosáhly necelých 555 milionu Kč a ve srovnání s loňským prvním pololetím se snížily o téměř 130 procent. Kina velmi utrpěla kvůli opatřením přijatým proti šíření nové koronavirové nákazy. V důsledku toho zavítalo do kin v prvním pololetí 2020 celkem 3,8 mil. diváků, což bylo zhruba dvakrát méně než ve stejném loňském období (8,8 mil.). 

Začátek roku byl přitom pro kina příznivý, ještě v lednu pokračoval trend rostoucí návštěvnosti z předešlého roku a do kin v prvním letošním měsíci přišlo více diváků než v lednu 2019. Růst ale zastavil zákaz hromadných akcí a ani po znovuotevření letos v květnu se návštěvnost příliš nezvýšila. Na vině je také absence velkých zahraničních premiér.

Zdroj: Unie filmových distributorů

Zdroj: Unie filmových distributorů

Zdroj: Unie filmových distributorů

Zdroj: Unie filmových distributorů

Určitou nadějí tak může být vývoj návštěvnosti v červenci, které napomáhají české snímky Havel a 3Bobule. Vinařskou komedii 3Bobule zhlédlo celkem do konce července téměř 180 tisíc diváků. Nejnavštěvovanějším filmem v týdenním cyklu od 23.7. do 30.7. byl snímkem Havel, který měl ve čtvrtek 23. července premiéru. Za první týden ho zhlédlo 64,4 tis. diváků.   

-mav-