Economia daruje 5,5 mil. Kč na rozjezd maďarského webu Telex

úterý, 22. září 2020, 07:35 Internet & Mobil MediaGuru

Economia se rozhodla podpořit start nového maďarského média Telex.hu částkou ve výši 200 tisíc euro.

Zuzana Řezníčková, předsedkyně představenstva Economia, zdroj: Economia

Zuzana Řezníčková, předsedkyně představenstva Economia, zdroj: Economia

Vlastník a management mediálního domu Economia se rozhodli přispět darem ve výši 200 tisíc euro, tedy přes 5,5 milionu Kč, na rozjezd nového maďarského nezávislého online projektu Telex.hu. Economia se tak zařadí po bok dalších sympatizantů, které nové médium v rozjezdu podpořili. Podle agentury Reuters představoval jejich počet k pondělí 21. září  více než třicet tisíc.

Web Telex.hu založili novináři z maďarského zpravodajského webu Index.hu, kteří opustili redakci v obavě ze ztráty nezávislosti. Nový projekt má být financován právě z příspěvků podporovatelů. Zatím není jasné, kdy bude spuštěn.

Economia a Telex.hu teď ladí detaily podpory a také hledají prostor pro další možnou spolupráci. „Jedinou podmínkou, se kterou je tento dar spojen, je závazek Telexu poskytovat profesionální, svobodnou žurnalistiku. Z komunikace s klíčovým týmem Telexu jsme přesvědčeni, že právě k tomu je redakce nového maďarského média silně odhodlána,“ říká Zuzana Řezníčková, předsedkyně představenstva Economie. Podle Reuters není ve hře ani to, že by Economia získala v novém maďarském portálu podíl.

Economia uvedla, že její management i vlastník Zdeněk Bakala jsou přesvědčeni, že pojistkou svobody médií a demokracie v Česku je ochota držet pospolu s přáteli v našem regionu. „Náš vlastník i my všichni z Economie s narůstajícím znepokojením sledujeme ohroženou svobodu projevu a médií v Maďarsku a poslední měsíce i situaci okolo maďarského portálu Index,“ zdůvodnila Zuzana Řezníčková, předsedkyně představenstva Economie.

Zhruba 80 novinářů Indexu, který byl jedním z mála maďarských médií kritických vůči premiérovi Viktoru Orbánovi, se v červenci rozhodlo opustit redakci na protest proti propuštění šéfredaktora Szabolcse Dulla novým majitelem. Dull předtím varoval před „vnějšími vlivy", kvůli nimž serveru hrozí ztráta nezávislosti.

Odchod většiny redakce předznamenal podle Economie úpadek dříve respektovaného a vlivného média z tenčící se skupiny maďarských sdělovacích prostředků nezávislých na vládě strany Fidesz. Tým bývalých redaktorů Indexu se ale rozhodl pokračovat v rámci nového média, a to online portálu Telex.

-mav-