LinkedIn spouští vlastní verzi Stories

neděle, 4. října 2020, 09:40 Internet & Mobil MediaGuru

Profesní sociální síť chce působit barevnějším a živějším dojmem. Nabídne nové multimediální formáty i změnu designu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

LinkedIn ohlásil řadu novinek, kvůli kterým začne částečně připomínat obrázkovou vizuální síť Instagram. A to už na první pohled. Profesní sociální síť nyní prochází prvním větším redesignem za posledních pět let, jak uvádí na svém blogu. LinkedIn omezí používání charakteristické modré ve prospěch pastelových barev. Provozovatel sítě rovněž upustí od řadu oddělujících prvků, přibýt má bílého místa. Hlavní styčný bod mezi LinkedInem a sociálními sítěmi provozovaných společností Facebook ale představuje formát multimediálních alb s názvem Story, který po 24 hodinách samovolně zmizí.

LinkedIn zjevně vyhodnotil testovací provoz své verze Stories v Brazílii, Nizozemsku, Austrálii, Spojených arabských emirátech a ve Francii jako úspěšný, a tak je od tohoto týdne spouští i na severoamerickém trhu. Následně se má novinka dostat k uživatelům ve zbytku světa. Všichni, kdo už publikovali Stories na Instagramu či na Snapchatu, jehož provozovatel s formátem přišel jako první, se v linkedinové obdobě téhož rychle zorientují. I na profesní sociální síti lze při prohlížení Stories rovnou zareagovat zasláním zprávy či emoji. Tvůrci multimediálních alb kromě toho mohou vidět, kteří uživatelé LinkedInu si jejich výtvor prohlédli.

Motivace k tvorbě Stories má být navíc na LinkedIn podobná jako v případě ostatních síťových médií. „Někteří uživatelé se dříve trochu styděli zveřejňovat nový obsah. Věříme, že ostych ztratí s vědomím toho, že Story se po 24 automaticky smaže,“ uvedla pro server Engadget Liz Liová, produktová manažerka LinkedIn.

Obsah publikovaný přes Stories by každopádně nemusel i přes jisté neformální prvky působit na této síti nepatřičně. Engadget vyjmenoval několik možných námětů na marketingové využití Stories. Radí využívat krátké rozhovory s výraznými osobnostmi, případně publikovat reakce spokojených zákazníků té které služby. Taková „reklama“ pak může působit autentičtěji než sponzorovaný příspěvek. Podle Engadgetu navíc letos přesáhne počet lidí sledujících každý den instagramová Stories půl miliardy – s tím, že třetina videí byla natočena s obchodním účelem. To značí, že nejen na LinkedInu mohou uspět Stories i s vážněji míněnými náměty, než jsou například záběry domácích mazlíčků nebo momentky z dovolené.

Provozovatel LinkedInu ale nezapomíná ani na vyloženě praktické updaty své sítě. Další novinkou bude například možnost zahájit videohovor prostřednictvím služeb typu Zoom přes tlačítko v chatovacím okně. Vylepším projde i vyhledávání obsahu LinkedInu. V minulosti se algoritmy zaměřovaly primárně na nalezení uživatelských účtů nebo pracovních pozic. Nyní se paleta výsledků má rozrůst i o tematicky zaměřené skupiny, případně články. A to vše v době, kdy se kvůli další vlně koronaviru bude řada firem a profesionálů opět snažit přesunout co největší množství pracovní interakce do kyberprostoru.

-riv-