Oblibu u mladých si získávají hlavně značky zahánějící nudu

úterý, 8. září 2020, 15:35 Marketing, Výzkum MediaGuru

Apple AirPods, Netflix, Disney, Spotify, to jsou značky, které během pandemie zaznamenaly největší nárůst popularity u generace Z.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Od vypuknutí pandemie koronaviru se obliba některých značek proměnila. U mladých spotřebitelů z generace Z získaly především značky, jež pomáhají zahánět nudu. Největšího nárůstu popularity v období od března do července zaznamenaly AirPods od Apple, streamovací služby typu Netflix nebo Spotify. Vyplývá to z amerického průzkumu společnosti Morning Consult.  

Streamovací služba Netflix se těší mezi mladými vůbec největší oblibě. Hned za ním je videoplatforma YouTube, vyhledávač Google a následuje Amazon a Amazon Prime. V první desítce se potom nachází iPhone od Applu, Spotify, Nintendo a Playstation. Na 11. příčce se umístila relativně nová službě Disney+.

25 nejoblíbenějších značek u mladých spotřebitelů z generace Z, zdroj: Morning Consult

25 nejoblíbenějších značek u mladých spotřebitelů z generace Z, zdroj: Morning Consult

Během pandemie na oblibě u generace Z nejvíce získaly AirPods od Applu (+20,2 bodů), retailer CVS pharmacy (+7,3 bodů, v Česku nedostupný), Disney
(+6,1 bodů), Netflix (+4,8 bodů) a Spotify (+4,5 bodů).

Značky, které v oblibě během pandemie nejvíce narostly, zdroj: Morning Consult.

Značky, které v oblibě během pandemie nejvíce narostly, zdroj: Morning Consult.

Povědomí o značce nejvíce u mladých během pandemie narostlo videokonferenční platformě Zoom (+38 bodů), dále streamovací platformě Quibi (+27), HBO Max (+10) a S.C. Johnson (+10).

55 % respondentů generace Z navíc uvedlo, že bude nově objevené značky kupovat i v době, až pandemie poleví. Nicméně jak je známo, mladí spotřebitelé jsou ve vztazích k značkám dosti nestálí. Získávají si je totiž především inovativností a zábavností spíše než výhodnou cenou, promo aktivitami a tradicí.

-stk-