Pandemie naučila Čechy kupovat módu online, řada u toho už zůstane

sobota, 5. září 2020, 08:25 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Češi si podle výzkumu Glami během pandemie módu kupovali, 89 % pak nakoupilo online a 11 % se to naučilo nově a už u toho zůstane.

Během pandemie 54 % Čechů nakupovalo módu více online, 17 % pak vyrazilo do kamenných prodejen, zdroj: Shutterstock

Během pandemie 54 % Čechů nakupovalo módu více online, 17 % pak vyrazilo do kamenných prodejen, zdroj: Shutterstock

Vyhledávač módy Glami ve svém výzkumu Fashion (Re)search dlouhodobě sleduje zákaznické nákupní chování. V posledním výzkumu, který se zaměřil na období pandemie, konkrétně měsíce květen a červen, se ukázalo, že si 78 % uživatelů koupilo nějaké módní zboží. Celých 89 % z nich pak nakoupilo online a část se vrátila i do kamenných prodejen.

Celkem 54 % zákazníků podle průzkumu v uplynulých měsících utrácelo za módu na internetu více než v kamenných prodejnách, kde nakupovalo jen 17 % z nich. Zhruba 21 % pak nakupovalo stejně online jako offline. Online Češi nakupují hlavně proto, že je to pro ně pohodlné, 11 % z dotázaných se naučilo v e-shopech nakupovat v době pandemie a již u online nákupů zůstali. Pouze 1 % lidí nakupuje online z důvodu strachu před koronavirem.

Rychlá a finančně dostupná móda bude zákazníky v nejbližší době lákat nejvíce, zdroj: Glami

Rychlá a finančně dostupná móda bude zákazníky v nejbližší době lákat nejvíce, zdroj: Glami

Pokud jde o nákupy v kamenných prodejnách, jsou uživatelé impulzivní a do kamenných prodejen zajdou hlavně, když jdou okolo a zaujmou je slevy ve výloze. Kvůli strachu z koronaviru letos nejelo na dovolenou 25 % dotázaných, zároveň 64 % zákazníků uvedlo, že i když je dovolená v nákupu módy neovlivňuje, na dovolenou nakoupí více než 60 % z nich. Část bude údajně nakupovat pouze nutnosti a základní kousky a více než 30 % nové trendy. Nejvíce pak utratí za letní oblečení. Sportovní oblečení a letní obuv jsou na druhém a třetím místě. Za módu na dovolenou pak chtělo utrácet pouze 10 % dotázaných.

Fashion (Re)search je dlouhodobý výzkumný projekt českého vyhledávače módy Glami o stavu módní e-commerce, který je založen na kontinuálním sběru dat mezi třemi tisíci českými uživateli.

CBRE: Až 42 % maloobchodníků předpokládá změny své sítě

úterý 18. srpna 2020

-zue-