Glami: Přes 50 % Čechů už kupuje módu online jednou měsíčně

čtvrtek, 30. ledna 2020, 18:20 Aktuality, Výzkum, Retail MediaGuru

Podle výzkumu Glami český online trh s módou zaznamenal v roce 2019 obrat 27,4 mld. korun a podíl e-commerce na celkovém módním trhu je 22 %.

Vyhledávač módy Glami prezentoval třetí edici fashion retailových dat svého výzkumu Fashion (Re)search, což je dlouhodobý dotazníkový průzkum, který mapuje nákupní zvyklosti Čechů napříč věkovými kategoriemi. Aktuální šetření probíhalo v listopadu 2019 a zúčastnilo se ho 5000 respondentů a 176 českých e-shopů.

Online nákupy jsou mezi českými zákazníky stále populárnější a používají více i mobilní aplikace a recenze. „Rok 2019 byl výjimečný díky novým inovacím a funkcím, které jsme do Glami přidali a velkým tématem byla udržitelnost,“ uvedla Barbora Hegyiová, country managerka Glami pro Českou republiku a Slovensko.

Český online trh s módou zaznamenal za loňský rok obrat 27,4 mld. korun. Očekává se ale, že růst trochu zpomalí. V roce 2023 by měl by očekávaný obrat představovat 38,5 mld. korun. Aktuální podíl e-commerce na celkovém módním trhu je 22 %, v roce 2023 by to mělo být 28 %.

Český online trh s módou roste, ale do budoucna se očekává zpomalení, zdroj: Glami

Český online trh s módou roste, ale do budoucna se očekává zpomalení, zdroj: Glami

Hlavními hráči na online trhu módy jsou Sportisimo, About You, Bonprix, Zalando, Decathlon, E-obuv, Zoot, Astratex, Answear a Unrbastore. Oproti předchozímu roku vypadl z první desítky A3 sport. Českou e-commerce zásadně ovlivnil vstup zahraničních e-shopů About You a Zalando na náš trh. 

Zahraniční e-shopy výrazně zahýbaly českým online trhem s módou, zdroj: Glami

Zahraniční e-shopy výrazně zahýbaly českým online trhem s módou, zdroj: Glami

Spontánní znalost se také lehce změnila. Na prvních třech místech je Bonprix 11%, Zoot 9 % a Sportisimo 8 %. Z první desítky ale vypadl obchodní řetězec Lidl a společnost Tchibo.

České módní e-shopy hojně loni přidávaly možnost nového způsobu platby a dopravu zdarma. V letošním roce plánují dvě třetiny z nich redesign webových stránek a vylepšení obsahu. Stále více z nich se bude také zabývat udržitelností.

Podle odhadů Glami byl obrat trhu s udržitelnou módou za rok 2019 140 milionů korun a v letošním roce se očekává 114% nárůst na 300 milionů korun. Průměrná hodnota objednávky s udržitelnými produkty je o 38 % vyšší než u běžné objednávky.

Co se nakupování týče, tak 54 % Čechů nakupuje online módu alespoň jedenkrát měsíčně, 10 % z nich dokonce jednou týdně. Více než polovina (45 %) Čechů také používá nějakou mobilní aplikaci, ať už About You, Zalando nebo Bonprix. Čeští zákazníci také často využívají uživatelské recenze a hodnocení (63 %), přičemž jen 7 % se o recenze nezajímá vůbec.

Český módní vyhledávač Glami působí ve 14 zemích, nabízí 12 milionů produktů od tří tisíc e-shopů a eviduje 25 milionů návštěv za měsíc.

-zue-