Televizní svět je stále lineární, ukazuje zkušenost BBC

pondělí, 21. září 2020, 15:50 TV MediaGuru

Britská stanice BBC 3 se bude zřejmě muset vrátit do terestrického vysílání, aby získala zpět diváky, které ztratila odchodem na internet, píše ve svém komentáři Erika Luzsicza z Axocomu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jak vypadá desítky let budovaný byznys, který ze dne na den radikálně změníte, protože chcete naskočit na digitální vlnu? Dost možná vás to zruinuje. Digitální technologie si vymohly časté využití přívlastku disruptivní, díky čemuž opanují veřejný prostor jako málocojiného. Zejména v byznyse se zdá, že budoucnost je předurčena jen a pouze online prostředí. Jenže to může být velký omyl. Přesvědčit se o tom nyní mohli v BBC. Pomyslná ikona televizního trhu se totiž rozhodla také svézt na tolik skloňované streamovací vlně. A byla to doslova jízda. Zprudka. Ne, dokonce spíš střemhlav dolů.

BBC se totiž před čtyřmi lety rozhodla svůj třetí kanál vypnout z terestrického vysílání, satelitu i kabelových platforem (důvodem bylo ušetřit v rozpočtu zhruba 30 milionů liber za rok). Rozuměj, mačkáš čudlík na ovladači a trojka nenaskočí. Aha, musíš si ji zapnout online. Jenže tenhle myšlenkový pochod neudělala většina původních diváků BBC 3. Britští Enders Analysis nyní přišli společně se City University London s analýzou, podle které doba strávená u tohoto kanálu spadla o celých 89 %. Propad co do počtu diváků se pohybuje v rozmezí 60 až 70 procent.

Analytici rovnou varují, že pokud bude chtít BBC zpátky alespoň část diváků v cílové skupině 16 až 34 let, tak bude muset vrátit stanici do lineárního vysílání. Analýza jde navíc ještě dál, dokonce upozorňuje, že obdobný propad pozornosti při „vypnutí“ takzvaných offline platforem hrozí nejen u televizních stanic, ale i u tištěných médií. Co k tomu říct? Dlouhodobé strategie jsou dlouhodobé od toho, že na ně nejde naskočit ze dne na den a všechno ostatní z ničeho nic popřít. Chápu, že digitálně tažená část byznysu se nám všude snaží vsugerovat, že nic jiného už není. Ale bohužel svět jako takový je stále lineární. A o televizi to platí dvojnásob. Klasické vysílání je tady s námi skoro jedno století a jen tak nezmizí. Tu pomyslnou zkratku ve vývoji zkrátka není možné udělat ze dne na den.

Erika Luzsicza

Autorka textu: Erika Luzsicza. Je majitelkou společnosti Axocom, která se koncentruje na konzultační, distribuční a servisní služby především televizním společnostem. Pracuje např. pro Viacom nebo ICO Cable.