FlashNews reaguje na kritiku vydavatelů, vyřazuje je ze zdrojů

středa, 18. listopadu 2020, 11:10 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

FlashNews se rozhodla reagovat na kritiku vydavatelů, kteří vyjádřili nesouhlas se zařazením svých médií mezi zdroje.

Zdroj: FlashNews

Zdroj: FlashNews

Nedávno spuštěná platforma FlashNews, nabízející přehled z více než 10 tisíc online mediálních zdrojů, reaguje na kritiku vydavatelů, kteří vyjádřili nesouhlas se zařazením svých médií. 

„Musíme přiznat, že jsme nezvládli naši vizi především ve vztahu k vydavatelům správně komunikovat. Jsme nadále přesvědčeni, že náš projekt je připraven v souladu s legislativou. Zároveň ale chceme, aby obě strany byly přesvědčené, že jejich vztah je pro ně prospěšný. Proto jsme vyhověli požadavkům těch, kteří se ozvali, a vyřadili jsme jejich média z našich zdrojů. Zároveň s některými z nich budeme pokračovat v jednáních o individuálních podmínkách, za jakých můžeme spolupracovat,” říká vedoucí projektu Filip Horký.

Vůči FlashNews se vymezily prostřednictvím Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) společnosti jako Czech News Center, ČTK, Economia, FTV Prima, Mafra, Seznam.cz a Vltava Labe Media. Domnívaly se, že platforma, za níž stojí firma Livesport News, nedovoleně přebírá autorský obsah vytvořený uvedenými mediálními domy.

SPIR vyzývá FlashNews, aby nepřebíral obsah jeho členů

pátek 13. listopadu 2020

Vyjádření firmy Livesport News, provozovatele FlashNews

Když firma udělá chybu, měla by se k ní umět postavit čelem. My jsme ji udělali, když jsme nedokázali správně komunikovat naši vizi především s vydavateli. A tuto chybu nyní napravujeme. Vydavatele, kteří vyjádřili nesouhlas s tím, že jsou mezi zdroji ve FlashNews, jsme z naší platformy odstranili. A zároveň s některými z nich pokračujeme v jednáních o budoucí spolupráci.

Od prvního dne práce na FlashNews bylo naším záměrem podpořit mediální prostředí v každé zemi, do které je přineseme – a nejdříve to české. Média jsou u nás dlouhodobě ve složité situaci. V jedné dekádě je potkala velká transformace mediálního trhu, digitalizace, pak přechod na mobilní platformy, ale především zásadní nárůst informací, které se na každého z nás denně valí.

Velkou naději ve zlepšení informovanosti a přístupu k informacím jsme vkládali do sociálních médií. V posledních letech se ale spíše kloníme k názoru, že algoritmy Facebooku a dalších sociálních médií bohužel způsobily řadu problémů, které sami jejich tvůrci neumí vyřešit. Posláním FlashNews je umožnit svým uživatelům orientaci nejen v mediálním prostředí, ale i v informacích. Odebírat novinky o tom, co je zajímá, od zdrojů, které si sami zvolí. To je systém, který původně přinášely například facebookové stránky, ale který už je dávno minulostí.

Zároveň věříme, že zprostředkovávání opravdu relevantních informací na míru bude zásadním benefitem i pro média. Mnoho z nich najde zcela nové čtenáře, všem pak budeme přivádět uživatele, kteří o jejich obsah mají skutečně zájem. Část z nich také přivedeme na tzv. paywall – na bránu k placenému obsahu, tedy na bod, ve kterém se “uživatel” stává přímým zákazníkem. Pro to, abychom čtenáře přiváděli na obsah, o který stojí (a médiu tak přiváděli uživatele, který je pro něj tím správným), potřebujeme v naší aplikaci zobrazit část cílového obsahu. Takovou část, aby si o něm mohl čtenář udělat představu. Legislativní rámec, jak český, tak evropský, tuto potřebu podle nás chápe a myslí na ni v autorském zákoně.

V průběhu příprav jsme našli více než 10 000 zdrojů, malých i velkých, které mají zájem na tom, aby se jejich obsah dostal k co největšímu počtu lidí. Prakticky každý den nám přicházejí žádosti o přidání mezi zdroje. Krátce po spuštění FlashNews se ale zvedla – sice co do rozsahu nepříliš početná, zato velice silně formulovaná – kritika projektu. Obsahovala velmi silná slova a obvinění: kradete obsah, jste zloději textu a fotografií, ničíte neeticky média, jejich osud je vám ukradený stejně jako články ve vaší aplikaci. Ta poslední část nás mrzí ještě víc než ty předešlé – naším cílem je českým médiím pomoci.

Po několika dnech hlasitých výtek vůči FlashNews uznáváme, že jsme nezvládli naši vizi správně komunikovat. My ve FlashNews jsme přesvědčeni, že náš projekt je připraven v souladu s legislativou. Naše firma a její zakladatelé, vedení i zaměstnanci se ale především vždy snažili jednat tak, abychom svět kolem nás zlepšovali. Proto jsme se rozhodli FlashNews změnit.

Ode dneška nejsou ve FlashNews mezi zdroji vydavatelé, kteří osobně nebo veřejně vyjádřili nesouhlas s tím, že odkazujeme na jejich obsah. Pořád u nás najdete přes 10 tisíc zdrojů, které vám přinášejí informace o všem, co vás zajímá. A s některými z těch vydavatelů, které jsme odstranili, pokračujeme v jednáních o podmínkách, za jakých u nás znovu budou – podmínkách, které budou nezpochybnitelně vyhovovat oběma stranám. V každém případě pro Vás dál budeme cestou ke všemu, čím žijete – na tom se nic nemění.

-stk-