Zájem o firmy se ze strany médií na podzim proměnil

pondělí, 23. listopadu 2020, 07:35 PR MediaGuru

V druhé vlně pandemie se zájem médií o aktivitu firem na poli boje proti koronaviru změnil.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zatímco na jaře se média zajímala o firmy a jejich výrobu roušek, dezinfekce či podporu bojovníků v první linii, nyní se jejich pozornost přesunula jinam. Během podzimní druhé vlny je již dezinfekce i roušek dost a podpora první linii ze strany firem znatelně menší. Témata, na která se média firem dotazují, se oproti jaru proměnila. Nyní je v popředí zájmu testování, trasování či možné dopady karantény zaměstnanců, zaznělo na webináři PR Klubu, na kterém vystoupili tiskoví mluvčí roku z České republiky i Slovenska. 

„Na jaře byl zájem médií přirozený. V naší společnosti jsme začali vyrábět dezinfekci, a tím se téma samo šířilo přes sociální sítě,“ popsal situaci během první vlny pandemie Anton Molnár, tiskový mluvčí a šéf komunikace společnosti Slovnaft, stojící mimo jiné za sítí čerpacích stanic Mol. „Během jarních měsíců jsme se také pustili do vlastního testování zaměstnanců, což sice nejprve zapadlo, ale nyní na podzim v souvislosti s plošným testováním na Slovensku jsme se opět dostali do prime-time. Daří se nám tak velmi dobře komunikovat naši péči o bezpečí zaměstnanců,“ dodal Molnár. 

Proměnu komunikačních témat, nikoliv však intenzitu pozoruje i Jana Holéciová, tisková mluvčí a ředitelka komunikace Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK): „Zatímco na jaře se nás média ptala, zda potravinářské podniky stíhají svou výrobu, když docházelo k přechodným výpadkům některých potravin, jako bylo droždí, mouka či některé trvanlivé potraviny, nyní se nám v souvislosti s celoplošným testovaním ptají, jaké dopady by mělo, kdyby musela zavřít například velká pekárna.“ 

Na českém trhu zaznamenal při druhé vlně pandemie mnohem menší mediální zájem než na jaře Martin Kavka, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy. „Na podzim mají veškerou pozornost médií zdravotníci, kteří jsou skutečně v první linii. A je to dobře, potřebují podporu,“ vysvětlil Kavka s tím, že největší zkušenost byla pro něj komunikace ohledně tří desítek nakažených hasičů. „Vyplatilo se nám, že jsme přiznali problém, nic netajili a přetavili v to, co potřebujeme udělat,“ dodal. 

Menší zájem zaznamenává také Václav Bálek, zodpovědný za komunikaci Allianz pojišťovny. „Náš byznys je stále stejný, stále se krade, občas hoří a lidé mají stále touhu uzavírat pojistky. Pro nás spočíval hlavní úkol již od března zejména v interní komunikaci,“ podotkl. 

Všichni tiskoví mluvčí se také shodli, že komunikace ze strany vlády, ať už české, nebo slovenské, je chaotická. Krizová komunikace se značně zadrhává,hned od začátku nebylo jasně určeno, kdo bude co komentovat. „Politici mají bohužel pocit, že musí komunikovat vše. Jedna věc je ale politika, druhá je řešit problém,“ řekl Anton Molnár. 

-stk-