Extra Publishing a Grand IT dávají nabídky Mladé frontě

úterý, 1. prosince 2020, 13:15 Aktuality, Tisk , Aktualizováno MediaGuru

Společnosti Extra Publishing a Grand IT zaslaly své nabídky týkající se portfolia Mladé fronty.

Ke stávajícím společnostem Procom Group, která v minulém týdnu vyjádřila zájem o týdeník Euro, a Jaromír Soukup Consulting, která má zájem o převzetí MF, se v úterý 1. prosince přidaly další společnosti. Konkrétně Extra Publishing a Grand IT, které zaslaly nabídky týkající se dílčích aktivit vydavatelství Mladá fronta (MF).

Společnost Grand IT vyjádřila připravenost jednat o odkup domény kniha.cz, na které běží knižní e-shop, který pro MF provozuje. „V rámci jednání o ceně jsme připraveni zohlednit pohledávky, které aktuálně máme za majetkovou podstatou (celkem 160 738 Kč plus úroky z prodlení), případně též jednat o stažení pohledávek přihlášených do konkurzu - celkem 442 935 Kč," uvedl v písemné nabídce jednatel společnosti Petr Litoš.

Brněnské vydavatelství Extra Publishing insolvenční správkyni vydavatelství Mladá fronta nabídlo okamžité převzetí celého závazku týkajícího se dětského titulu Puntík a také časopisu Tečka. Převzetí závazku nabízí formou náhrady předplatného za časopis Dráček, který Extra Publishing vydává, a rovněž za další časopisy vydavatelství Báječná škola a Předškolák. „Veškeré další náklady na tisk, distribuci a správu předplatného, které by dále zatížily majetkovou podstatu společnosti Mladá fronta, půjdou k naší tíži," uvedl v dopise jednatel Extra Publishing Pavel Pospíšil.

Dětský časopis Puntík se stejně jako ekonomický týdeník Euro ocitl v situaci, kdy nebyl vytištěn a distribuován svým čtenářům. 

Šéfredaktorka časopisu Puntík (a také šéfredaktorka časopisu Tečka) Eva Bavorová včera na facebookovém profilu informovala čtenáře, že vánoční číslo dětského časopisu Puntík bylo připraveno a odesláno do tiskárny. Vytištěno ale zatím nebylo a ani není jasné, kdy se tak stane. 

„Puntík se za tři roky vypracoval z nuly na nejprodávanější dětský časopis na našem trhu, což je naprosto ojedinělé. Patří za to dík hlavně vám, našim čtenářům. I přesto, že si časopis vedl takto skvěle, další číslo zatím není (a pravděpodobně ani nebude) vytištěno. Své malé čtenáře se snažíme vzdělávat a vychovávat tak, aby věřili ve spravedlnost a v to, že má smysl snažit se o dobré věci. Občas se ale bohužel dějí i věci, které jsou hodně nefér. Nám (redakci a autorům či ilustrátorům, kteří za svou práci nedostali zaplaceno) i vám (našim čtenářům, dokonce těm nejmenším – vašim dětem) se teď taková věc přihodila. Nepřeháníme, když napíšeme, že nám tato situace doslova rve srdce. I tak se nevzdáváme a hledáme cestu, jak alespoň částečně kompenzovat společné ztráty. A jak zařídit, abychom se mohli prostřednictvím časopisu v budoucnu opět potkávat," napsala šéfredaktorka časopisu Puntík.

Měsíčník Puntík vychází od června 2017, je určený pro děti od dvou do šesti let. Prodaný náklad časopisu dosáhl v letošním září 32 tisíc kusů (pro srovnání: Sluníčko 29,2 tis., Mateřídouška 12 tis., ABC 19 tisíc, ABC je ale čtrnáctideníkem). Zdroj dat: ABC ČR. Tečka! se zaměřuje na děti od šesti do devíti let, vychází od léta roku 2019.

-mav-

Aktualizováno v úterý 1.12. 2020 v 15:20 o nabídku společnosti Grand IT. Celé znění zprávy jsme rozšířili, titulek upravili.