PKN Orlen kupuje vydavatelství 20 polských lokálních deníků

úterý, 8. prosince 2020, 07:40 Tisk MediaGuru

Verlagsgruppe Passau, která dříve v Česku vlastnila regionální deníky, prodala své lokální tituly v Polsku společnosti PKN Orlen.

Portfolio polských regionálních deníků společnosti Polska Press, zdroj: Polska Press

Portfolio polských regionálních deníků společnosti Polska Press, zdroj: Polska Press

Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen kupuje od německého podniku Verlagsgruppe Passau (VGP) vydavatelství Polska Press. Informoval o tom na twitteru Daniel Obajtek, generální ředitel a předseda představenstva skupiny PKN Orlen, kterou ovládá stát. Hodnotu transakce přitom nezmínil.

„Přebíráme vydavatelství Polska Press. Díky této transakci získáme přístup ke 17,4 milionu uživatelů portálů skupiny," napsal Obajtek.

Polský stát drží v PKN Orlen podíl 27,52 procenta. Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński v červenci uvedl, že se Varšava bude snažit vytvořit pravidla, která by v zemi omezila působnost médií v cizím vlastnictví. Polská vláda se k věci zatím nevyjádřila.

Třebaže náklad většiny ze dvou desítek dotčených deníků je nízký, pro vládní stranu jsou důležité, protože jejich čtenáři pocházejí z katolického venkova, který utváří jádro elektorátu Pis, napsal už dříve list The Economist.

Polska Press vydává podle svých webových stránek 20 regionálních novin, kolem stovky lokálních týdeníků, několik časopisů a provozuje zpravodajský server naszemiasto.pl. Za rok 2019 vykázalo vydavatelství tržby přes 398 milionů zlotých (2,4 miliardy Kč).

Součástí polské skupiny PKN Orlen je od roku 2005 i český petrochemický holding Unipetrol (Benzina, Spolana, Paramo aj.).

-čtk-, -mav-