Google bude francouzským deníkům platit za autorská práva

čtvrtek, 21. ledna 2021, 17:15 Tisk MediaGuru

Google podepsal dohodu o placení autorských práv s francouzským tiskovým sdružením APIG.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Americký internetový gigant Google podepsal dohodu o placení autorských práv s asociací francouzských vydavatelů tisku Alliance de la presse d'information générale (APIG), které zastupuje francouzské celonárodní a regionální deníky. Oznámení dotčených stran přichází po měsících vyjednávání o tom, jak uplatňovat upravená pravidla Evropské unie o autorských právech, která vydavatelům umožňují požadovat poplatek od internetových platforem zobrazujících výňatky z jejich zpráv.

Dohoda uzavírá měsíce jednání, jejichž průběh stanovil antimonopolní úřad. Definuje „rámec, v němž si Google s členy APIG vyjedná jednotlivé licence", uvádějí signatáři. Půjde o licenční smlouvy, které „pokryjí autorská práva a dále deníkům poskytnou přístup k News Showcase", což je nástroj Googlu pro odměňování vydavatelů zpráv.

Podle prohlášení se platby vydavatelům budou vypočítávat individuálně „na základě takových kritérií, jako je například přínos k politickým a obecným informacím, objem denně vydaného materiálu anebo množství čtenářů na internetu za měsíc".

Loni v listopadu Google podepsal dohodu o autorských právech s šesti francouzskými novinami a časopisy, mimo jiné s deníky Le Monde a Le Figaro. Proti dohodě, kterou Google nabízí francouzským tištěným médiím, tehdy vystoupil český podnikatel a majitel mediální skupiny CMI France Daniel Křetínský. Konstatoval, že podle něj není spravedlivá, a proto ji nepodepíše. Křetínský vlastní několik francouzských listů, jako je Elle, Marianne, Version Fémina a Télé 7 Jours. Je také významným menšinovým akcionářem listu Le Monde. Vyjádření Křetínského k dohodě sdružení AGIP a Googlu zatím média nepřinesla.

Česká Unie vydavatelů změnu postoje společnosti Google ve Francii vítá. „Jedná se o přelomovou událost, protože společnost Google se ke všem snahám vydavatelů o placení licenčního poplatku za využívání jejich obsahu, doposud stavěla negativně. Francie je první zemí, která již v roce 2019 implementovala do svého právního řádu část evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu," uvedla ve svém prohlášení. Dodala, že podpis francouzské dohody je nadějí pro všechny evropské i české vydavatele. „Licenční poplatky za publikovaný obsah od digitálních platforem představují do budoucna nový zdroj financování. Bude pouze potřeba nastavit přiměřenou výši licenčních poplatků a stanovit spravedlivý mechanismus pro jejich rozdělování,“ sdělil výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach.

Jednání APIG a Googlu se táhne dlouho. Francouzský tisk na konci roku 2019 firmu Google obvinil, že obchází práva související s právem autorským. Tato obšírněji pojatá autorská práva vycházejí ze směrnice Evropské unie a jejich cílem je spravedlivější rozdělení tržeb původem z internetu ve prospěch vydavatelů novin a tiskových agentur.

Jakmile směrnice začala platit ve Francii, Google se rozhodl méně odkazovat na deníky, které odmítaly, aby internetový gigant jejich obsah dál používal bezplatně, poznamenala agentura AFP. Francouzský tisk se obrátil na antimonopolní úřad, který loni v dubnu Googlu přikázal, aby „v dobré víře" s vydavateli jednal. Toto rozhodnutí později potvrdil nejvyšší odvolací soud v Paříži.

Z prohlášení Unie vydavatelů

Uzavřená rámcová dohoda definuje určitý právní rámec, který stanoví výchozí principy pro uzavírání individuálních licenčních smluv mezi jednotlivými francouzskými vydavateli a Googlem. I přesto, že detaily rámcové dohody nebyly zveřejněny, je z předchozích i současných vyjádření zástupců obou stran zřejmé, že obsahem smlouvy je ze strany Googlu pouze uznání principu odvozených autorských práv vydavatelů k obsahu a zároveň potvrzení nediskriminačního přístupu ke všem vydavatelům určeným francouzským zákonem.

Rámcová dohoda také stanoví obecná kritéria, podle nichž má být kalkulována výše licenčních poplatků  od společnosti Google určených všem vydavatelům, ale neobsahuje přesný způsob výpočtu. Výše platby by se přitom měla odvíjet od posouzení informační významnosti publikovaného obsahu, celkového denního objemu zveřejněných zpráv a průměrné měsíční návštěvnosti.

-čtk-, -mav-