Mafra zůstává čtenářsky nejsilnějším vydavatelstvím

pondělí, 15. února 2021, 07:30 Tisk MediaGuru

Nejsilnějším vydavatelstvím na českém trhu tištěných titulů podle počtu oslovených čtenářů zůstává mediální skupina Mafra.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Mediální skupina Mafra, vydavatel deníků MF Dnes, Lidové noviny, Metro a řady časopisů, zůstává nejsilnějším vydavatelstvím na českém trhu podle počtu čtenářů, které svými tituly osloví. Podle nových dat výzkumu Media projekt za druhé pololetí roku 2020 dosahuje souhrnná čtenost titulů Mafry 3,265 mil. čtenářů na vydání, což představuje podíl na trhu ve výši 26 %.

Nad úroveň tří milionů čtenářů dosahuje také společnost Czech News Center (CNC), jejíž souhrnný dosah představuje 3,099 mil. čtenářů (podíl 24,6 %). CNC je např. vydavatelem deníků Blesk, Aha!, Sport či E15 a také produkuje desítky časopisů. 

Třetí nejsilnější je nadále Vltava Labe Media (VLM), vydavatel regionálních deníků Deník a rovněž vydavatel řady časopisů. Souhrnná čtenost titulů VLM představuje 2,494 mil. čtenářů (podíl 19,8 %).

Za touto trojicí je ale značný odstup. Čtvrtá je vydavatelská společnost Burda International CZ s celkovou čteností 896 tis. čtenářů. Do jejího výsledku jsou ještě započítány tituly, jejichž vydávání Burda ke konci loňského roku ukončila. Lze tak předpokládat, že souhrnný dosah titulů Burdy, který přinesou data za letošní rok, bude o něco nižší.

Pětici nejsilnějších uzavírá brněnské vydavatelství Extra Publishing (např. 100+1, Živá historie, Tajemství české minulosti aj.) se souhrnnou čteností 590 tisíc čtenářů na vydání. 

Podíl vydavatelství podle čtenosti (%)

Zdroj: Media projekt, 3+4Q/2020, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark

Dosah vydavatelů podle čtenosti na vydání (tis. osob)

Zdroj: Media projekt, 3+4Q/2020, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark, hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Je potřeba upozornit na to, že výsledky zohledňují pouze čtenost těch titulů a těch vydavatelů, kteří jsou zapojeni do výzkumu Media projekt. Výsledky vydavatelů a rovněž jejich titulů, které nejsou do výzkumu zapojeny, nelze do přehledu uvést, neboť nejsou k dispozici. Skutečné podíly uvedených vydavatelství (s přihlédnutím k neměřeným titulům) tak budou nižší. 

-mav-