Antigenní testy plánují prodávat téměř všechny řetězce

čtvrtek, 11. března 2021, 16:00 Aktuality, Retail MediaGuru

Po Kauflandu a Makru plánují zařadit prodej antigenních testů v příštím týdnu nebo týdnech další řetězce: Penny, Globus, Lidl nebo Albert. Zvažuje to i Tesco.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Jako první z obchodních řetězců zařadil od úterý 9. března antigenní testy do prodeje Kaufland. Jedná se o Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test, který funguje na principu odebírání vzorků při výtěru z přední části nosu a výsledek je k dispozici do 15 až 30 minut, jeden vyjde na 149,90 Kč. Ve druhé polovině měsíce pak plánuje přidat do nabídky druhou variantu testu, která vir dokáže detekovat ze slin.

Od tohoto týdne začal antigenní samotestovací sady prodávat i velkoobchod Makro Cash & Carry ČR. Ve všech třinácti prodejnách budou k dispozici podobně jako v Kauflandu certifikované sady Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test. Testy jsou v prodeji v balení po 25 kusech za cenu 2899 Kč a výrobek je osvobozený od DPH. Jeden test tak vyjde na cca 116 Kč. V nabídce zůstávají také respirátory s třídou ochrany FFP2 k dostání za jednotnou cenu 9 Kč za kus.

Od příštího týdne, konkrétně od pondělí 15. března, zařadí testy na covid-19 do nabídky i Penny Market, ovšem trochu jinou variantu. „Na našich prodejnách nabídneme zákazníkům antigenní testy ze slin. Z řady možností na trhu jsme se rozhodli pro uživatelsky nejpříjemnější a nejjednodušší variantu tzv. lízátkových testů. Ačkoli je tento typ testu dražší než například testy z nosu či ze slin, není ke zjištění výsledku potřeba nepříjemná a komplikovaná manipulace s výtěrovou tyčinkou, slinami ani s reakční tekutinou,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace a tiskový mluvčí Penny. Testy budou nabízet v ceně 249 Kč za ks.  Řetězec prodává také respirátory FFP2 s nulovou sazbou DPH. Aktuální cena je 11,90 Kč. 

Ve druhé polovině příštího týdne plánuje dát testy na pulty svých prodejen i Albert. Testy ze slin máme již zasmluvněné a objednané u dodavatele. Přibližně ve druhé polovině příštího týdne se objeví v nabídce našich hypermarketů, vedle respirátorů, roušek, dezinfekcí a podobného sortimentu, který si již zákazníci mohou v našich obchodech pořídit," uvádí Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

V blízké době bude antigenní testy prodávat také Lidl. Přesné informace ale zatím řetězec nesdělil. Respirátory FFP2 Lidl nyní vede jako součást stálého sortimentu se stanovenou cenou necelých 10 Kč za kus. „O ochranné pomůcky nadále evidujeme zvýšený zájem, přičemž společnost Lidl dělá maximum pro to, aby mohla poptávku všech zákazníků uspokojit. Do našich prodejen průběžně distribuujeme stovky tisíc respirátorů. Bohužel není možné vzhledem k poptávce zcela garantovat neustálou dostupnost tohoto zboží ve všech prodejnách napříč Českou republikou, a to i přes maximální spolupráci s dodavateli,“ říká mluvčí Tomáš Myler.

O prodeji testů jedná také Globus. „V současné době jednáme s dodavateli a předpokládáme, že v dohledné době bychom mohli nabídnout k prodeji samotestovací sady na odběr ze slin,“ uvádí Lutfia Volfová, vedoucí externí komunikace Globus. Tesco zatím podle Václava Koukolíčka, tiskového mluvčího, zjišťuje, jaké jsou možnosti na trhu a monitoruje situaci s ohledem na stávající vývoj.

Testovací sadu ze vzorků z krku, nosu a nosohltanu nabízí také online supermarket Rohlík.cz, kdy jeden test stojí 139,90 Kč a sada 20 kusů vyjde na 1999 Kč, dále Rohlík prodává také testy na detekci protilátek prostřednictvím Benu lékárny. Košík.cz o prodejích antigenních testů zatím jedná.

Kaufland plánuje prodávat antigenní testy

pondělí 8. března 2021

-zue-