Radiožurnál Sport chce oslovit stovky tisíc posluchačů

středa, 28. dubna 2021, 15:50 Rádio MediaGuru

Český rozhlas zahájí od 21. května vysílání sportovní digitální stanice Radiožurnál Sport.

Vizuál kampaně nové stanice Radiožurnál Sport, zdroj: Český rozhlas

Vizuál kampaně nové stanice Radiožurnál Sport, zdroj: Český rozhlas

Nová digitální stanice Českého rozhlasu s názvem Radiožurnál Sport chce oslovit až stovky tisíc posluchačů v případě vysílání velkých sportovních přenosů. Stanice zahájí se startem letošního hokejového mistrovství světa 21. května 2021. Půjde o sportovní stanici Českého rozhlasu, která bude vysílat v pásmu DAB+ a také na internetu. Uvedení stanice odsouhlasila ve středu Rada Českého rozhlasu.

„Stanice nebude přinášet jen sportovní přenosy, ale také vstupy, magazíny o profesionálním i amatérském sportu, rozhovory, reportáže nebo zpravodajské relace Radiožurnálu,“ uvedl na středečním zasedání Rady ČRo Ondřej Suchan, šéfredaktor stanice Radiožurnál, který je zároveň pověřen řízením nové stanice Radiožurnál Sport. Téměř polovina posluchačů sportovního vysílání Radiožurnálu je ochotná poslouchat sportovní přenosy a dohromady 43 % respondentů do průzkumu uvedlo, že by sportovní stanici poslouchali denně nebo několikrát týdně.

Český rozhlas už specializované sportovní vysílání nabídl v případě olympiády v Pchjongjangu v zimě roku 2018. Přestože šlo o internetové vysílání, poslechovost dosahovala až 240 tisíc posluchačů, v případě hokejového mistrovství světa až 80 tisíc. „To jsou mety, které bychom chtěli dosahovat u velkých událostí,“ uvedl Ondřej Suchan. Stanice by měla být také zapojena do oficiálního měření poslechovosti Radioprojektu. Nová sportovní stanice ale nemá být obdobou televizního kanálu ČT Sport.

Uvedení nové stanice si také vyžádá rozšíření personálního zázemí. Vrací se Jan Říha, z O2 TV přichází Radek Šilhan, z ČT Vojtěch Šafář

Radiožurnál Sport má vysílat denně od 6:00 do půlnoci, od půlnoci do šesté ranní bude přejímat vysílání Radiožurnálu. Cílí na všechny české sportovní fanoušky, především ale muže ve věku 35 až 50 let. Sportovní vysílání doplní hudba v žánru pop-rock, a to jak české, tak zahraniční produkce. ČRo původně zamýšlel postavit hudební složku na tvrdším rocku, ale od tohoto záměru na základě posluchačského výzkumu odstoupil. Z mateřského Radiožurnálu bude také nová sportovní stanice přejímat všechny vysílané zprávy.

Na podobě programu se budou podílet také úspěšní sportovci a rovněž herci, kteří se o sport zajímají. V roli moderátorů se každé pondělí představí olympijský vítěz z Nagana Martin Procházka, v úterý stříbrná medailistka ve čtyřhře z LOH 2012 v Londýně Andrea Sestini Hlaváčková. Středy budou patřit hercům a sportovním fanouškům Davidu Novotnému, Ladislavu Hamplovi a Pavlu Nečasovi, kteří se v talkshow „Na place“ budou starat především o rozhovory z fotbalového prostředí. Každý čtvrtek své hosty bude zpovídat dvojnásobný mistr světa Vavřinec Hradilek a v pátek šestinásobná olympijská medailistka Kateřina Neumannová.

Oživit se také mají formáty letitých pořadů S mikrofonem za hokejem a S mikrofonem za fotbalem. Velký důraz má být kladen i na paralympijský sport. Radiožurnál Sport bude vysílat například vstupy z paralympijských her nebo MS v Para hokeji, které letos hostí Česká republika.

Podle generálního ředitele České rozhlasu Reného Zavorala je uvedení stanice Radiožurnál Sport součástí dlouhodobého strategického plánu a jejím spuštěním má rozhlas reagovat na preference posluchačů. Chce se také opřít o svou 97 let starou tradici sportovního vysílání. Původně měla být sportovní stanice spuštěna už loni při příležitosti LOH v Tokiu, kvůli pandemii se ale její zahájení odložilo.

Od začátku května do konce letošního roku podpoří vysílání digitální stanice Radiožurnál Sport kampaň #Poslouchejsport, která zahrnuje online, print, outdoor a TV. Ambasadory kampaně jsou Karolína Plíšková, Nikola Ogrodníková, Adam Ondra, Lukáš Krpálek, Maxim Habanec a Arnošt Petráček.

Prezentaci k nové stanici Radiožurnál Sport včetně programového schématu a dalších detailních informací si můžete prohlédnout níže.

-mav-