Český rozhlas zahájil vysílání stanice Radiožurnál Sport

pátek, 21. května 2021, 11:00 Rádio MediaGuru

Český rozhlas rozšířil počet svých stanic o sportovní digitální rádio Radiožurnál Sport.

Zahájení vysílání stanice Radiožurnál Sport, druhý zprava GŘ René Zavoral, zdroj: Český rozhlas

Zahájení vysílání stanice Radiožurnál Sport, druhý zprava GŘ René Zavoral, zdroj: Český rozhlas

Při příležitosti startu letošního hokejového mistrovství světa a také 98. výročí rozhlasového vysílání spustil Český rozhlas v pátek 21. května v 11:00 svou novou celoplošnou digitální stanici Radiožurnál Sport. Dostupná je v digitálním vysílání DAB+, aplikaci Můj Rozhlas, také na internetu a v televizním multiplexu DVB-T2. Vysílá denně od 6:00 do půlnoci, od půlnoci do šesté ranní přejímá vysílání Radiožurnálu. Cílí na všechny české sportovní fanoušky, především ale na muže ve věku 35 až 50 let. Jde o první sportovní rozhlasovou stanci v českém éteru.

Slavnostní zahájení vysílání se uskutečnilo v pátek dopoledne v budově Českého rozhlasu za účasti managementu ČRo, sportovních a hereckých tváří nové stanice, novinářů a  rozhlasového publicisty Karla Tejkala. Vysílání stanice odstartoval rozhovor olympijských vítězů Kateřiny Neumannové a Dominika Haška.

„Budeme vysílat MS v hokeji, fotbalové Euro, olympijské hry, Ligu mistrů, nejvyšší fotbalovou i hokejovou soutěž a řadu dalších," sdělil Ondřej Suchan, šéfredaktor Radiožurnálu, který je zároveň pověřen řízením stanice Radiožurnál Sport. Vedle sportovních přenosů chce nabízet také magazíny o profesionálním a amatérském sportu, rozhovory a reportáže. „Chceme, aby rádio bylo pro všechny, kteří vnímají sport jako životní styl," dodal Suchan.

Na podobě programu se podílejí také sportovci a rovněž herci, kteří se o sport zajímají (Martin Procházka, Andrea Sestini Hlaváčková, David Novotný, Ladislav Hampl, Pavel Nečas, Vavřinec Hradilek a Kateřina Neumannová). Moderátory nové stanice jsou z řad Českého rozhlasu Jan Říha, Vojtěch Šafář, Radek Šilhan, Ondřej Prokop, Karel Janů, Štěpán Pokorný, Martin Minha, Markéta Salaj Svozilová Tomáš Klement.

Český rozhlas už specializované sportovní vysílání nabídl v případě olympiády v Pchjongjangu v zimě roku 2018. Přestože šlo o internetové vysílání, poslechovost dosahovala až 240 tisíc posluchačů, v případě hokejového mistrovství světa až 80 tisíc. „To jsou mety, které bychom chtěli dosahovat u velkých událostí,“ uvedl na dubnovém zasedání Rady ČRo Ondřej Suchan.

Radiožurnál Sport chce oslovit stovky tisíc posluchačů

středa 28. dubna 2021

Český rozhlas má v současnosti devět celoplošných stanic. Vedle Radiožurnálu to jsou Dvojka, Vltava, Plus, Wave, D-dur, Jazz, Junior a Retro. Sportovní stanici chtěl spouštět už v loňském roce, kvůli pandemii a posunu sportovních událostí její uvedení odložil.

Start nové stanice podporuje kampaň #Poslouchejsport, která zahrnuje online, print, outdoor a TV. Ambasadory kampaně jsou Karolína Plíšková, Nikola Ogrodníková, Adam Ondra, Lukáš Krpálek, Maxim Habanec a Arnošt Petráček.

Spot podporující uvedení stanice Radiožurnál Sport, zdroj: Český rozhlas

Vizuály kampaně na podporu stanice Radiožurnál Sport, zdroj: Český rozhlas

Vizuály kampaně na podporu stanice Radiožurnál Sport, zdroj: Český rozhlas

-mav-