Na LinkedInu půjdou sponzorovat organické příspěvky

neděle, 30. května 2021, 09:05 Internet & Mobil MediaGuru

Podobně jako na Facebooku už i profesní sociální síť dovoluje zvýšit dosah příspěvků marketingovým dopingem.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Marketéři spravující profily na LinkedInu budou mít zřejmě o něco jednodušší práci. Sociální síť zavádí novinku osvědčenou na Facebooku, která mnohdy dokáže vyřešit dilema ve výběru potenciálně slibného obsahu k promování. Firma o tom informuje na svém webu. Když se například nějaký příspěvek linkedinové stránky organicky „chytí“, správce má příležitost jeho dosah několika kliknutími zvýšit pomocí placené propagace. Z původně zamýšleného standardního příspěvku je tak možné rychle vytvořit poměrně přesně zacílenou reklamu.

Před jejím vytvořením je ale nutné zadat několik klíčových parametrů. V první řadě pak volbu toho, co vlastně zadavatel od marketingového boostu čeká. Zlepšení povědomí o značce? Zvýšit počty zhlédnutí videí, případně navýšit množství interakce? Nebo snad počet návštěv na webové stránce? Mezi těmito čtyřmi hlavními cíli musí zadavatel vybrat. Následuje volba cílové skupiny; zvolit ji lze různorodými cestami. Kromě použití přednastavené linkedinové šablony používané pro řadu souběžných kampaní je možné také cílení na základě údajů o pracovní pozici (zohledňující odvětví a funkci) či přes zájmy uživatelů odvozené například na základě jejich členství ve virtuálních debatních skupinách. Nechybí ani možnost personalizace podle lokace cílového publika. Marketéři nicméně mohou postupovat i inverzně, tedy naopak definicí výjimek navolit, komu se sdělení zobrazovat nemá. Samostatnou kategorii následně ještě představuje odsouhlasení částky, jakou jsou propagátoři ochotni za zvýšený dosah příspěvku utratit.  Po všech těchto krocích už stačí „jen“ vyhodnocovat úspěšnost kampaně.

Post-pandemická práce

Tím však výčet nových způsobů propagace na LinkedIn nekončí. Firma zkouší dále prohloubit zájem o virtuální eventy. Také tento formát získá naději na marketingový boost, který zvýrazňuje klíčové informace typu datum, čas konání a způsob připojení k on-line události. Poslední jmenovaná proměnná nabývá na LinkedIn na důležitosti, neboť společnost v rámci balíku updatů přichází současně i s rozšířením možnosti živých přenosů. Firemní linkedinové stránky dostaly příležitost využívat ke streamování svého obsahu i zavedené videokonferenční programy třetích stran typu Zoom, WebEx či Microsoft Teams.

LinkedIn uvádí, že míra využívání live streamů vzrostla meziročně o více než 400 procent. Ekonomická a společenská situace byla nicméně před 12 měsíci kvůli boji s pandemií koronaviru výrazně odlišná od současnosti. Z kroků LinkedIn ale podle interpretace serveru SocialMediaToday vyplývá, že s úplným návratem firemní kultury do doby před rozšířením onemocnění covid-19 nepočítá. Naopak LinkedIn předpokládá a nejspíš i doufá, že fungování primárně na dálku prostřednictvím kyberprostoru zůstane pro řadu podniků a jejich akcí ještě nějakou dobu novým normálem.

Z takové konstelace by poměrně snadno profitovala právě i profesní síť. Nejde jen o tržby z propagace organických příspěvků nebo pozvánek na virtuální eventy. Loňský text magazínu Quartz například ukázal, že během pandemie prudce vzrostl počet propojení mezi uživateli z odlišných aglomerací. LinkedIn se tak v některých ohledech jevil potřebněji než kdy jindy. Auru vítaného pomocníka pro orientaci na covidem ovlivněném pracovním trhu podle všeho nechce LinkedIn ztratit ani za cenu toho, že možnosti propagace linkedinových příspěvků a událostí budou nápadně podobné nabídce konkurence.

-riv-