Petr Dvořák podává oznámení na členku Rady ČT Lipovskou

středa, 19. května 2021, 12:20 Aktuality, TV MediaGuru

Generální ředitel České televize Petr Dvořák podává oznámení na členku Rady ČT Hanu Lipovskou pro podezření ze spáchání trestného činu.

Petr Dvořák, zdroj: Česká televize

Petr Dvořák, zdroj: Česká televize

Generální ředitel České televize Petr Dvořák podává oznámení na členku Rady ČT Hanu Lipovskou pro podezření ze spáchání trestného činu. Oznámil to na středečním zasedání Rady ČT. Důvodem má být to, že radní Lipovská měla označit Petra Dvořáka za osobu, která ji ohrožuje na životě. „To odmítám a nemohu to pominout,“ uvedl. Dodal také, že ho tato situace netěší, ale že podání oznámení vnímá jako poslední možnost obrany své osoby. „Cítím nutnost bránit svoji pověst i integritu, jsem přesvědčen, že aktivity radní Hany Lipovské se dostaly na rovinu osobních útoků a za hranici toho, co je možné považovat za slušné," uvedl rovněž generální ředitel. Podle jeho slov šíří Hana Lipovská o generálním řediteli „nepravdivé" a „mystifikační" informace. 

Lipovská uvedla, že tvrzení, že ji chce Dvořák umlčet nebo že ji chce zlikvidovat, nikdy neřekla. „Takovéto nařčení z mých úst nikdy nezaznělo. Možná je špatný ředitel, ale není masový vrah," uvedla v reakci na Dvořákova slova Hana Lipovská, která považuje informace o tom, že GŘ Dvořákovi usiluje o život, jako vykonstruované týdeníkem Respekt a zpravodajstvím ČT. „Těším se na výsledek trestního oznámení, ČT v mé věci lže," sdělila. Říká, že bojuje za pravdu a snaží se v České televizi „vyčistit chlív". Trestní oznámení je podle ní způsob, jak moci nahlížet do cizího trestního spisu.

Do sporu mezi generálním ředitelem a radní Lipovskou se vložil radní Zdeněk Šarapatka, který jednání Lipovské kritizoval. „Vy nejste kontrola, jste džihád poslaný na Českou televizi," řekl Haně Lipovské a rovněž jí vzkázal, že se příliš „vidí ve volebním výboru a má za úkol vymáznout generálního ředitele".  

Radní Hana Lipovská dorazila na poslední jednání Rady ČT s policejní ochranou, která ji byla přidělena z obavy o její bezpečnost. Na tomto jednání také předložila zprávu, podle které má být generální ředitel ČT Petr Dvořák ve střetu zájmů, čímž by tak porušoval Zákon o ČT. Střet zájmů má spočívat v tom, že Dvořák spoluvlastní firmu Gopas, která ČT dodávala poradenské služby. Firmu Gopas spoluvlastní mj. s akcionářem PPF Ladislavem Bartoníčkem

Generální ředitel střet zájmů odmítl. Už v dubnu mj. uvedl, že o objednávkách a fakturách mezi firmou Gopas a ČT nevěděl a že žádnou smlouvu mezi firmou a ČT nepodepsal. „Zákon o ČT neomezuje vlastnictví obchodních podílů nebo akcií společností, které nejsou specificky v zákonu vyjmenovány. Nesmí se pouze podílet na podnikání v oblasti hromadných sdělovacích prostředků," sdělil.

Nedostatky v obchodních vztazích ČT se školící firmou Gopas neshledala dozorčí komise Rady ČT, která je měla z pověření Rady ČT prověřit. Komise prověřovala období od roku 2011 do roku 2020, kdy je Dvořák ředitelem televize.

Podle Hany Lipovské nebylo dubnové usnesení Rady ČT, kterým vyzvala GŘ k zodpovězení otázek na jeho účast ve firmě Gopas, naplněno. K jejímu závěru se ale ostatní radní nepřipojili, také podle předsedy Matochy Rada ČT odpovědi od GŘ obdržela.

-mav-