ČT nebude vysílat fotbalovou ligu, bude jen na O2 TV

středa, 30. června 2021, 12:00 TV MediaGuru

Česká televize nebude v nadcházejícím novém ročníku nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže vysílat její zápasy. Všechny přinese O2 TV.

Zdroj: O2 TV

Zdroj: O2 TV

Česká televize nebude v nadcházejícím novém ročníku nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže vysílat její zápasy. ČT v posledních letech obvykle vysílala jeden přenos z každého soutěžního kola, drtivou většinu zápasů přinášela O2 TV.

Důvody jsou podle ČT finanční. ČT uvedla, že musí přihlížet k současné situaci, kdy si pravděpodobně v příštím roce nebude moci odpočítat DPH, což by znamenalo ztrátu ve výši 300-350 mil. Kč. „Rovněž příjmy z televizních poplatků se od roku 2008 nenavyšují, na rozdíl od ceny všech sportovních práv," informovala ČT.

Společnost O2 oznámila, že prodloužila vysílací práva na českou nejvyšší fotbalovou soutěž o další dvě sezony. Potvrdila zároveň, že od nového ročníku budou dostupné všechny zápasy Fortuna:Ligy pouze na stanicích O2 TV Sport a O2 TV Fotbal. Z každého kola Fortuna:Ligy bude vyrábět čtyři televizní utkání v HD kvalitě. Další čtyři duely pak nabídne v tzv. streaming kvalitě.

Na základě dohody mezi O2 TV a Ligovou fotbalovou asociací, která řídí profesionální soutěže, se bude v soutěžním ročníku 2021/22 hrát převážná většina utkání v sobotu a neděli v novém vysílacím schématu. Odpadnou tak páteční předehrávky nebo pondělní dohrávky. Každý víkendový den se odehrají čtyři duely Fortuna:Ligy. V letním období budou sobotní i nedělní zápasy startovat v 16:00 a 18:30, zimní část pak nabídne zápasy ve 14:00 a 16:30.

O2 TV připravuje pro nový ročník fotbalové ligy změny ve vysílání a chystá také nové studio. „Připravujeme nový vysílací formát Fortuna:Ligy, finalizujeme výstavbu nového studia, kde zapojíme i rozšířenou realitu, která umožní vkládat 3D grafiku nebo přenést hosta odkudkoliv do studia," sdělil Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport.

ČT nadále vlastní práva na vysílání Evropské ligy UEFA, nově ustavené Evropské konferenční ligy UEFA, zápasy fotbalové reprezentace v kvalifikaci MS 2022, práva na MS v Kataru 2022, Národní fotbalovou ligu i na utkání v rámci Mol Cup - Český pohár.

Nový ročník fotbalové Fortuna:Ligy odstartuje o víkendu 24.-25. července 2021.

-mav-