Role AR v nakupování v příštích pěti letech naroste

středa, 9. června 2021, 07:40 Retail, Výzkum MediaGuru

Rozšířená realita při nakupování hraje čím dál větší roli. Zkušenost s ní pozitivně ovlivňuje nákupní rozhodování.

Rozšířenou realitu využila i luxusní značka Gucci k podpoře své kolekce, kterou vytvořila ve spolupráci s The North Face, zdroj: Harbour City.

Rozšířenou realitu využila i luxusní značka Gucci k podpoře své kolekce, kterou vytvořila ve spolupráci s The North Face, zdroj: Harbour City.

Využití rozšířené reality (AR) při nakupování je na vzestupu. Přispěla k tomu pandemie, kdy se obecně zvýšil zájem o nákupy na internetu a lidé přitom ocenili virtuální možnost vyzkoušení si oblečení, kosmetiky či nábytku. Podle studie společností Snap, Publicis Media a Alter Agents, jež dotazovala na čtyři tisíce respondentů, právě zážitek s AR pozitivně ovlivňuje nákupní rozhodování. 

Nejvíce má rozšířená realita vliv na nákupní rozhodování, když si lidé personalizují produkty (73 %), u virtuálního zkoušení (72 %) a ukázek produktů v reálném prostředí (70 %). Z kategorií nejlépe funguje u dekorací do domácnosti (73 %).

AR využilo v minulosti více než polovina respondentů ve věku 13 až 49 let. Téměř třetina rozšířenou realitou zakusila ve spojení s určitou značkou. Uživatelé Snapchatu jsou k tomu otevřenější než ti, co na této sociální síti nejsou. Až 54 % dotázaných zkušenosti si brandovanou AR proaktivně vyhledávají. 

Nejvíce obeznámeni jsou s AR příslušníci generace Z a rovněž ji i nejvíce používají. Nicméně i starší spotřebitelé z řad mileniálů a generace X projevují o podobné zážitky zájem a je u nich i velmi pravděpodobné, že virtuální vyzkoušení produktu AR podpoří i jejich ochotu jej zakoupit. Více než tři ze čtyř respondentů věří, že AR v příštích pěti letech zásadně ovlivní způsob, jakým lidé nakupují. Dva ze tří, kteří jsou rozšířenou realitu ochotni používat, rovněž uvedli, že právě taková zkušenost dokáže zvýšit zájem o koupi. 

„Značky musí při promýšlení svých marketingových strategií zvážit užitečnost i přitažlivost zkušeností založených na rozšířené realitě, protože data nám ukazují, že právě ty začínají být klíčové pro jejich dlouhodobý úspěch,“ uvedl za Snap David Roter.

Do rozšířené reality za pandemie investovalo čím dál více značek. Například luxusní módní značka Gucci tak podpořila svou kolekci, kterou vytvořila s The North Face. American Eagle představila tímto způsobem různé střihy svých džín. A například fitness Sweat’s využila AR k ukázce jednotlivých cviků. Stále více do této technologie investuje také společnost L’Oréal, která pro svou značku L’Oréal Paris vytvořila speciální řadu „virtuálního make-upu“ pro Instagram nebo Snapchat. 

 

Značka L'Oréal Paris vytvořila řadu "virtuálního make-upu".

-stk-