Zájem Čechů o tablety v posledních letech klesá

pondělí, 7. června 2021, 07:25 Aktuality, Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

O nákupu tabletu v příštích 12 měsících uvažuje jen 6 % Čechů. Největší zájem mají trvale o notebooky.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Nějaký výrobek z kategorie počítače a příslušenství si v průběhu posledních dvou let nakoupilo 51 % Čechů. Největší zájem mají spotřebitelé trvale o notebooky – nakoupilo je 29 % Čechů. Každý šestý si pořídil tiskárnu, každý sedmý tablet, každý devátý stolní počítač. Postupně klesá zájem o tablety, vyplývá z výzkumu Elektro 2021 agentury Incomind.

Za poslední dva roky si tablet koupilo 16 % Čechů, před pěti lety to bylo dokonce 29 %. O jeho nákupu v příštích 12 letech uvažuje jen 6 % dotázaných, ještě v roce 2018 to bylo 11 %.

U celé kategorie při již realizovaných nákupech transakce v e-shopech převažují nad nákupy v kamenných prodejnách přibližně jedenapůlnásobně. „Kroky před nákupem počítačů a příslušenství se liší podle kanálu prodeje – online nákupům předchází obecně více přípravy, zejména na internetu. Lidé sledují stránky obchodníků, srovnávače cen či recenze“, říká Martina Drtinová, vedoucí projektu Elektro 2021.  

I v případě nákupů v kamenných prodejnách však online hledání informací hraje velkou roli – 50 % nakupujících studuje internetové stránky obchodníka, u kterého nakoupí v kamenné prodejně, 31 % používá srovnávače cen. U nákupu notebooků a stolních počítačů často dávají lidé i na ústní doporučení. 

Hlavním nákupním místem pro tuto kategorii zboží je dlouhodobě Alza.cz, ovšem Datartu se díky razantnímu nárůstu podařilo výrazně snížit její velký náskok. Třetím nejvýznamnějším prodejcem je CZC.cz. Nakupující nejvíce uváděli nákup značky HP, která se posunula před Lenovo. Třetí zůstává Acer, na dalších místech posílily značky Dell, Samsung a Apple.

-stk-