Návrat do kamenných obchodů po covidu je ovlivněn věkem

sobota, 24. července 2021, 07:30 Výzkum, Retail MediaGuru

Podle výzkumu společnosti Forrester hraje věk spotřebitelů zásadní roli při rozhodování, zda se zákazník vrátí zpátky do kamenných obchodů, nebo dá přednost online nakupování.

Zástupci generace Z se těší z návratu otevřených kamenných obchodů, zdroj: Shutterstock

Zástupci generace Z se těší z návratu otevřených kamenných obchodů, zdroj: Shutterstock

Americká výzkumná a poradenská společnost Forrester zveřejnila studii, ve které považuje věk spotřebitelů za hlavní faktor při rozhodování, zda půjdou fyzicky nakupovat do kamenných obchodů, nebo si raději věci pořídí online.

Zákazníci se teď údajně nacházejí v období jakési reflexe a rozhodují se, zda se vrátí zpátky ke klasickým nákupům, když většina kamenných obchodů již otevřela, nebo jestli zůstanou věrni nově nabytým zkušenostem s online nakupováním.

Zhruba 40 % dospělých respondentů v USA uvádí, že nyní nakupují v obchodech mnohem méně ve srovnání s obdobím před pandemií, a u 15 % potěšení z fyzického nakupování trochu pokleslo. Třetina spotřebitelů je pak přesvědčena, že nebude mít žádnou potřebu vrátit se k nákupům v obchodech i po úplném ukončení pandemie.

Neznamená to ale, že se všichni budou kamenným obchodům vyhýbat. Celých 40 % dotázaných poukazuje na pohodlí a rychlost fyzického nakupování. Navíc nakupování má i sociální aspekt.

Do kamenných obchodů se nejvíce netěší milleniálové, zdroj: Forrester

Do kamenných obchodů se nejvíce netěší milleniálové, zdroj: Forrester

Výzkum ukázal, že mnohem více než pohlaví nebo výše příjmu určuje preference nakupování věk. Spotřebitelé Generace X (narozeni mezi lety 1965 až 1980) jsou nejvíce rozčarováni nakupováním v obchodech, celkem 47 % si nakupování v obchodech užívá mnohem méně než před dvěma lety. Millennialové (narozeni cca 1983 až 1995) pak nevidí potřebu vrátit se k nákupu v kamenném obchodě a jsou více nakloněni než průměrný spotřebitel vyhýbat se nakupování v obchodech. U Generace Z (narozeni zhruba mezi lety 1995 až 2012) je pak nejmenší pravděpodobnost, že bude mít negativní pocit z nakupování v obchodě. S nadšením nakupují ve společnosti větších skupin přátel nebo s rodinou a právě tato věková skupina do 25 let pak může přinést největší změny v pohledu na nákupy v kamenných obchodech.

Velká většina firem stále nemá strategii pro generaci Z

úterý 29. června 2021

-zue-