Twitter testuje nákupy přímo v aplikaci

neděle, 1. srpna 2021, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Prakticky všechny sociální sítě zintenzivnily snahy prosadit se v oblasti e-commerce. Přidává se k nim Twitter.

Zdroj: Twitter

Zdroj: Twitter

Téměř nikdo nevnímá Twitter jako nákupní platformu, to by však chtěla firma změnit. Na americkém trhu testuje funkci, díky které by značky mohly prodávat své zboží přímo přes twitterovou aplikaci. Novinka je nicméně zatím přístupná jen velmi omezenému okruhu konzumentů a firem. Narazit na ni mohou pouze Američané používající Twitter v angličtině na zařízeních se systémem iOS. Nakupovat budou moci zpočátku jen zhruba od desítky společností. Mezi potvrzené firmy patří prodejce videoher GameStop a módní značka Arden Cove. Přibýt mají podle portálu TechCrunch další lifestylové značky, maloobchodní prodejci, vydavatelské domy, technologické firmy či mobilní operátoři. Další omezení spočívá podle vyjádření zástupců mikroblogovací služby pro TechCrunch v tom, že funkci nepůjde nasadit na jiné než speciální twitterové firemní profily. Ty se od standardních uživatelských na první pohled mírně liší formální strukturou sekce bio, kde firmy mají uvádět adresu poboček či otevírací dobu.

Z uživatelského hlediska nepředstavuje nákupní modul nic, s čím by se nebylo možné setkat na jiných místech internetu. Nabídka zboží funguje jako karuselová reklama známá například z Facebooku – uživatel rovnou vidí cenu a krátký popis zboží, přičemž má možnost seznamem vodorovně listovat. Nová twitterová funkce zobrazuje katalog produktů  přímo na firemním profilu na prominentním místě hned nad aktuálními příspěvky. Pokud si spotřebitel vybere, nákup dokončí pomocí webové stránky zobrazované v aplikaci. O úspěchu e-commerce modulu na Twitteru ale nejspíš rozhodnou jiné než technické parametry. Podle TechCrunch zůstává nejasnou otázkou, zda se uživatelé naučí vnímat Twitter nejen jako zpravodajskou, ale též jako nákupní platformu. 

Sama firma si je ovšem delikátnosti situace vědoma. V pilotní fázi novinky se chce zaměřit i na důkladné vyhodnocení toho, o jaký typ produktů bude v nákupní sekci největší zájem. Zároveň si chce Twitter ujasnit, zda existuje rozpoznatelný spouštěč nákupního chování. Zafunguje například síla okamžiku a budou sportovní fanoušci krátce po zapojení se do emočně vyhrocených twitterových interakcí skupovat suvenýry s logem svého oblíbeného klubu? Nebo budou populárnější méně impulsivní nákupy, například produktů ke každodenní péči o pleť? Rozmanité složení značek, které se experimentu mají zúčastnit, by mohlo přinést na tyto otázky odpovědi. Samostatným tématem pak, je jak twitterová komerční sekce obstojí v konkurenci ostatních sociálních sítí. Také jejich provozovatelé mají s e-commerce smělé plány. TikTok začal v květnu rovněž zkoušet nákupy přímo v apllikaci, ostatní platformy se rozhodly do propagace nákupů zapojit influencery. Instagram přišel se systémem provizí přes affiliate marketing, obdobnou novinku představil tento týden také Pinterest. 

Pro manažery Twitteru mohou být poněkud traumatizující také vzpomínky na rok 2017, kdy firma stáhla funkci takzvaného nákupního tlačítka. To mělo na platformě zpopularizovat online nákupy, prakticky fungovalo spíše jen jako odkaz na e-shopy a masovou oblibu si nezískalo. Nyní se ale celý svět nachází v úplně jiné situaci. Boj s koronavirem zpopularizoval prodej čehokoliv přes internet do nevídaných rozměrů – minimálně mezi těmi konzumenty, kteří se nemusejí tolik obávat o zdroj svých výdělků.

-riv-