YouTube oznámil start YouTube Shorts i v Česku

čtvrtek, 22. července 2021, 11:05 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť YouTube zpřístupnila svou službu krátkých videí nahrávaných pouze mobilním telefonem také českým uživatelům.

Podoba YouTube Shorts, zdroj: YouTube

Podoba YouTube Shorts, zdroj: YouTube

YouTube spustil svůj nový formát krátkých videí s názvem YouTube Shorts i v České republice. Čeští uživatelé tak mohou nahrávat, sledovat a zveřejňovat patnáctisekundová videa pouze s pomocí mobilního telefonu a doprovodit je krátkými audio úryvky z katalogu hudby YouTube. K dispozici je hudba z více než 250 vydavatelství po celém světě. Shorts jsou v současné době k dispozici ve formátu beta.

YouTube Shorts reagují podle provozovatele na zvyšující se poptávku po krátkém videoobsahu. Uživatelé je mohou nově najít ve speciální záložce v mobilní aplikaci YouTube. Služba přináší také nové funkce jako vícesegmentovou kameru, díky které lze spojit více videoklipů dohromady, přidávání textu v jednotlivých fázích videa, filtry pro korekci barev a další možnosti úprav. Další funkcionality se mají do budoucna rozrůstat v reakci na to, jak budou tvůrci produkt používat a jaká bude jejich zpětná vazba.

„Chtěli jsme, aby bylo natáčení krátkých videí prostřednictvím Shorts pro uživatele jednoduché a zábavné," říká Todd Sherman, globální produktový manažer YouTube Shorts. „V tuto chvíli pokračujeme ve vylepšování produktu na základě zpětné vazby od našich tvůrců a umělců a počítáme s tím, že postupně budeme přidávat další funkce,“ dodává.

V knihovně, kterou mohou uživatelé pro tvorbu videí využít, lidé naleznou hudbu od 250 světových hudebních vydavatelství, např. Universal Music, Sony Music Entertainment, Warner Music Group, Beggars nebo Kobalt.

Přehrávač YouTube Shorts v současné době celosvětově zaznamenává 6,5 miliardy zhlédnutí denně. V následujících dnech by měla na Shorts odstartovat také globální kampaň, v rámci níž se YouTube spojil s chlapeckou k-popovou kapelou BTS.

YouTube Shorts se poprvé představily v září 2020 v Indii, v březnu letošního roku byla služba spuštěna v USA. Podle pozorovatelů je uvedení krátkých videí YouTube Shorts reakcí na nástup sociální sítě TikTok.

-mav-