Čtenářsky nejsilnější je stále Mafra před CNC a VLM

středa, 18. srpna 2021, 10:00 Tisk MediaGuru

Mafra zůstává vydavatelstvím s největším zásahem na čtenářském trhu tištěných titulů. Následují Czech News Center (CNC) a Vltava Labe Media (VLM).

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Tři nejsilnější vydavatelé tisku pokrývají svým dosahem téměř 70 % trhu čtenářů tištěných titulů. Ukazují to data výzkumu čtenosti tisku Media projekt za první pololetí letošního roku. Vedoucí trojice se nemění.

Na čele je stále mediální skupina Mafra (MF Dnes, Lidové noviny, Metro, časopisy a další), která svými tituly osloví téměř 3,3 mil. čtenářů. Druhým nejsilnějším je Czech News Center (CNC, tj. Blesk, Sport Aha!, E15 a další) s celkovým dosahem 3,13 mil. čtenářů. Trojici uzavírá Vltava Labe Media (Deník a jeho 70 mutací, časopisy) se zásahem 2,53 mil. čtenářů.

Za uvedenou trojicí, která má ve svém portfoliu denní tisk i časopisy, následují vydavatelé časopisů Burda International CZ, Extra Publishing a RF Hobby.

Souhrnná čtenost vydavatelů tisku (tis. osob), 1. pololetí 2021

Zdroj: Media projekt 1+2Q/2021, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark. Hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Oproti výsledkům za loňské první pololetí potvrdila vedoucí Mafra svůj celkový výsledek a na svém rovněž zůstala Vltava Labe Media. Své podíly oproti loňskému stejnému období mírně snížily z vedoucí pětice Czech News Center a Burda International CZ

Je ale třeba upozornit na to, že do výzkumu Media projekt nejsou zařazeny všechny tituly a všechny vydavatelské domy, které se pohybují na českém trhu (účast ve výzkumu se podobně jako v jiných výzkumech sledovanosti platí). Skutečný podíl vydavatelů na trhu tak bude reálně nižší.

-mav-