Luxusní segment pomalu ožívá, vývoj roku je ale nejistý

pátek, 13. srpna 2021, 07:35 Marketing, Výzkum MediaGuru

Výhled luxusního segmentu na letošní rok zůstává nejistý. Obrat se může pohybovat mezi 250 až 295 miliardy eur.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Luxusní segment si zažívá za pandemie koronaviru své. Odliv zahraničních turistů i snaha lidí ušetřit se podepsaly na jeho celkovém obratu. Zatímco loni došlo ke globálnímu poklesu o více než 20 %, letos se situace pomalu obrací k lepšímu. Podle analytické společnosti Bain & Company dosahuje trh v porovnání s předpandemickým rokem 2019 zatím až 1% růstu. Jak však dopadne celý rok, není zatím jisté. Obrat může dosáhnout 250 až 295 miliard eur. 

„Je zřejmé, že spotřebitelé chtějí i nadále nakupovat luxusní zboží, spolu se snahou značek přizpůsobit se a inovovat to představuje hlavní hnací sílu návratu k růstu,“ popisuje Claudia D’Arpizio z Bain & Company.

Vývoj roku je i přes světlé body stále nejistý. Možné jsou dva scénáře. Ten méně pravděpodobný je, že oživení bude zrychlovat a do konce roku letošní tržby dosáhnou 280 až 295 miliard eur. Ten pravděpodobnější je, že i přes úspěšný dosavadní vývoj bude celoroční růst negativně ovlivněn celkově nižší ochotou utrácet domácích spotřebitelů a omezeným turismem. V tomto případě by dosáhly tržby jen 250 až 265 miliard eur a ke zotavení na předpandemickou úroveň by došlo až v roce 2022. 

K dosavadnímu pozitivnímu obratu přispělo oživení v Číně, jejíž obyvatelé generovali ještě před pandemií více než třetinu (35 %) globálních luxusních tržeb. Zároveň se ale nečekaně probral i trh v USA. Obnovená důvěra tamních spotřebitelů je důsledkem rychlé vakcinace a ekonomických stimulů. 

V Evropě, na kterou dolehla pomalejší očkování i neobnovený turistický ruch, je nárůst slabší. To se odrazilo i v České republice, kde luxusní ulice Pařížská trpí odlivem turistů, zejména z Číny a Ruska. Nicméně i navzdory nelehké situaci plánují vstup na tuzemský trh i nové luxusní značky – svůj butik již otevřela značka Versace, dále se na to chystá Chanel, Balenciaga nebo Breitling. 

Do ČR letos vstoupí nejen Primark, ale i Versace či Chanel

středa 16. června 2021

Během pandemické krize se také v rámci segmentu upevnily některé z probíhajících trendů. Online prodejní kanál posílil – podle odhadu Bain & Company bylo „digitálně ovlivněno“ až 85 % nákupů luxusního zboží. I v rámci internetu je ale důležitý lidský kontakt, na který by neměly značky zapomínat. Právě kvalitní zákaznický servis s lidským rozměrem, ať už přes internet, nebo v kamenném obchodě, je totiž klíčový pro udržování zákaznické loajality.

Rovněž se více rozvrstvila cenová nabídka. V roce 2020 dosáhla hodnota luxusního zboží z druhé roky 28 miliard eur, což je o dvě miliardy více než v předchozím roce. Použitý luxus přitom oslovuje nejen mladé spotřebitele, ale také sběratele nebo investory. Second-hand trh přitahuje také stále více značek – například společnost Kering, do jejíhož portfolia patří značky jako Gucci, Alexander McQueen nebo Balenciaga, letos na jaře koupila podíl ve francouzské platformě na prodej použitého zboží Vestiare Collective.

„Značky byly nuceny změnit svůj přístup a pod vlivem krize rychle inovovat,“ vysvětluje Federica Levato z Bain & Company. „Jak se život začne snad vracet do normálu, zákazníci budou i nadále očekávat se značkami lidský vztah s technickým zázemím,“ doplňuje s tím, že značky budou muset držet krok s trendy, ale zároveň si zachovat svou image.

-stk-