Luxus se bude z pandemie vzpamatovávat pomalu

čtvrtek, 30. dubna 2020, 07:40 Marketing, Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Trh s luxusem se kvůli koronavirovým opatřením propadl. Návrat bude podle analytické společnosti Bain & Co. jen velmi pozvolný.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zájem o luxusní zboží se v době pandemie koronaviru snížil. Nejprve na trh s luxusem dolehla opatření v Číně, jejíž spotřebitelé generují 35 % globálních tržeb luxusních značek. Následoval propad v dalších asijských zemích, jako je Japonsko či Jižní Korea. A v posledních týdnech se krize projevila i v Evropě a Severní Americe. Vzhledem k tomu, že uvolňování karantény a otevírání hranic bude po celém světě pozvolné, nebude návrat luxusního segmentu k původním hodnotám jednoduchý. Vyplývá to z předpovědi analytické společnosti Bain & Company. 

Dle prognózy Bain & Company mělo dojít na poli luxusního zboží v prvním čtvrtletí letošního roku k poklesu tržeb o 25 až 30 %. V porovnání s krizí z roku 2002 až 2003, způsobené epidemií SARS, a s finanční krizí v roce 2008 bude mít ta současná na trh s luxusem mnohem drtivější dopad. Je to dáno jednak tím, že čínští spotřebitelé jsou pro luxus v současnosti mnohem důležitější než před 18 lety, jednak tím, že strach z budoucnosti je nyní větší než dřív. V neposlední řadě se na celé situaci negativně podepíšou i omezené možnosti cestování.

Prodeje luxusního zboží v meziročním srovnání, zdroj: Bain & Co.

Prodeje luxusního zboží v meziročním srovnání, zdroj: Bain & Co.

Pro budoucí vývoj jsou možné tři scénáře. Nejoptimističtější z nich počítá s oživením poptávky v druhé polovině tohoto roku a zastavením poklesu na 15 až 18 %. Druhý scénář předpovídá celoroční pokles mezi 22 až 25 %. A podle nejčernější varianty se pokles prohloubí až na 35 %. Čína a další asijské země by se mohly „uzdravit“ dříve, Japonsko, Evropa a Amerika budou ekonomické dopady pandemie pociťovat pravděpodobně déle. 

Tři možné scénáře vývoje v luxusním segmentu, zdroj: Bain & Co.

Tři možné scénáře vývoje v luxusním segmentu, zdroj: Bain & Co.

Ze současné situace také podle Bain & Co. vyplývají určité trendy, které budou formovat podobu trhu s luxusem do budoucna. Čína si díky rychlejšímu oživení ekonomiky a nákupního apetitu ještě upevní své postavení. Větší důraz bude kladen na online prodejní kanál, digitální komunikaci i nákupní zkušenost. Do popředí se bude dostávat poptávka po lokálních výrobcích, což musí luxusní značky ve své strategii zohlednit. Potřeba bude také upravit nabídku tak, aby dokázala oslovit i střední třídu, jejíž ekonomická síla bude v důsledku krize oslabena. A zvýší se důležitost udržitelnosti, společenské odpovědnosti a etického přístupu, což už ostatně nyní ukazuje příklad několika firem, které velmi promptně zareagovaly na poptávku v době pandemie – skupina LVMH během 72 hodin přeměnila své parfumérské továrny na výrobny dezinfekce, Giorgio Armani, Gucci a Prada začaly šít ochranné oblečení pro zdravotníky a Burberry se pustila do výroby roušek. 

V České republice otevřela většina luxusních obchodů v pondělí 27. dubna, kdy mohly podle vládního plánu uvolňování otevřít prodejny do 2500 m² se samostatným vchodem z venkovního prostoru. V Pařížské ulici v Praze je tak možné již nakupovat v buticích Dolce & Gabbana, Salvatore Ferragamo, Louis Vuitton nebo Prada. Vzhledem k tomu, že se jedná o luxusní zboží, nával zákazníků v obchodech nehrozí. Roušky jsou povinné i zde, nedílnou součástí jsou rukavice i dezinfekce. Prodejům by však dozajista pomohl návrat zahraničních turistů.

-stk-