Nejlepším sportovcem pro reklamu je stále Messi

čtvrtek, 12. srpna 2021, 07:30 Marketing MediaGuru

Mezi nejlepší sportovce, které se hodí pro marketingové využití, se ve světě řadí přední fotbalisté. Olympiáda však pomůže i jiným disciplínám.

Lionel Messi, zdroj: Shutterstock

Lionel Messi, zdroj: Shutterstock

Sportovci, kteří si především díky svým sportovním výkonům získali bezpočet fanoušků, jsou cenní i pro marketingovou komunikaci. Podle žebříčku výzkumné agentury Nielsen, jež měří sílu sportovců na sociálních sítích i jejich mediální hodnotu, dosahuje nejlepšího potenciálu marketingového využití Lionel Messi, který v současnosti odchází po více než 20 letech ze svého domovského klubu FC Barcelona. Jak se tato významná změna na jeho marketingové síle projeví, zatím není jasné. 

Za fotbalovou hvězdou argentinského původu, který za svou kariéru dal doposud 634 gólů, je madeirský hráč Cristiano Ronaldo, v současnosti hrající za Juventus. Na třetím místě se nachází americký basketbalista LeBron James. 

Do první desítky se dostali ještě tři fotbalisté: Neymar Jr. (6. příčka), Mohamed Salah (9.) a Paulo Dybala (10.). Dále se zde nachází dva hráči kriketu – Virat Kohli (4.) a Rohid Sharma (8.) – a zápasník MMA Chabib Nurmagomedov. Jedinou ženou je kanadská tenistka Bianca Andreescu (5.). 

TOP 10 sportovců s nejlepším marketingovým potenciálem

Umístění

Jméno

Sport

Influencerské skóre

1.

Lionel Messi

fotbalista

115

2.

Cristiano Ronaldo

fotbalista

113

3.

LeBron James

basketbalista

110

4.

Virat Kohli

hráč kriketu

109

5.

Bianca Andreescu

tenistka

107

6.

Neymar Jr

fotbalista

107

7.

Chabib Nurmagomedov

zápasník MMA

106

8.

Rohit Sharma

hráč kriketu

103

9.

Mohamed Salah

fotbalista

103

10.

Paulo Dybala

fotbalista

100

tuzemsku podobný žebříček chybí, nicméně lze očekávat, že právě proběhlá letní olympiáda v Tokiu může některým sportovcům pomoci. Z českých sportovců startujících na olympijských hrách měl podle odborníků oslovených ČTK nejvyšší potenciál judista Lukáš Krpálek, který po získání další zlaté medaile svou hodnotu ještě navýšil. Od sponzorů nyní může získat řádově až miliony korun navíc. Polepšit si mohou i další medailisté, zejména ti na prvních stupních vítězů. V porovnání s Krpálkem však bude jejich dosah spíše jen lokální. 

Vedle kvalitního výkonu je však pro marketing důležitý i emotivní příběh. Byť nakonec olympijský kov nezískala, velmi na sebe upozornila běžkyně Kristiina Mäki, jež postoupila sedm měsíců po porodu do finále běhu na 1500 metrů. K sympatiím jim pomohlo i rozhodnutí reprezentovat Českou republiku místo svého rodného Finska. 

-stk-, -čtk-