Prodej časopisů se v pololetí vyvíjel lépe než u deníků

úterý, 17. srpna 2021, 11:05 Tisk MediaGuru

Průměrný prodaný náklad tištěných titulů se v prvním letošním pololetí vyvíjel v meziročním srovnání lépe u časopisů než u deníků.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Průměrný prodaný náklad tištěných titulů se v prvním letošním pololetí vyvíjel v meziročním srovnání lépe u časopisů než u deníků. Zatímco prodané náklady deníků se v prvním pololetí meziročně snížily o 9 %, v případě časopisů se jedná o snížení na úrovni necelých pěti procent. Vyplývá to z dat nákladů ověřování tisku ABC ČR.

Do meziročního srovnání jsou zahrnuty změny, které se ve struktuře titulů auditovaných v ABC ČR v letech 2021 a 2020 odehrály. Nejvýznamnější vliv mělo ukončení několika časopisů vydavatelství Burda International CZ (Katka, Joy, Marie Claire, Svět ženy Pošli recept), které z trhu odešly na konci roku 2020. 

Nejméně se pandemie covid-19 odrazila na prodejích čtrnáctideníků. Jejich souhrnný výsledek byl v letošním prvním pololetí srovnatelný s prvním pololetím roku 2020 (-2 %).  Relativně ještě příznivý byl vývoj u měsíčníků a titulů s delší periodicitou, kde se prodaný náklad meziročně snížil o necelých pět procent. V případě týdeníků se prodaný náklad snížil v prvním letošním pololetí o více než šest procent.

Průměrný prodaný náklad časopisů v 1. pololetí 2021, zdroj: ABC ČR

Průměrný prodaný náklad časopisů v 1. pololetí 2021, zdroj: ABC ČR

Snížení prodaného nákladu deníků v prvním pololetí se pohybovalo na úrovni 9 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Téměř srovnatelným tempem se vyvíjel volný prodej (-9,5 %), předplatné se snížilo o necelých 8 %. 

-mav-