Rockaway ovládne Euromedia Group, podíl převezme od CMI

pátek, 6. srpna 2021, 14:10 Aktuality, Tisk MediaGuru

Rockaway Capital se dohodla na odkoupení 50procentního podílu v Euromedia Group, největším tuzemském hráči na knižním trhu a majiteli sítě knihkupectví Luxor.

Investiční skupina Rockaway Capital se dohodla na odkoupení 50procentního podílu v Euromedia Group, největším tuzemském hráči na knižním trhu a majiteli sítě knihkupectví Luxor, který držela společnost Czech Media Invest Daniela Křetínského, Patrika Tkáče a Romana Korbačky. Velikost transakce se obě strany rozhodly nekomentovat. Rockaway Capital o tom informovala v pátek odpoledne. Transakci musí ještě schválit ÚOHS. Rockaway Capital se tímto krokem ve skupině Euromedia stává majoritním akcionářem, který ovládá 100 procent společnosti.

Rockaway Capital do Euromedia Group vstoupila na začátku roku 2017 s cílem digitalizovat další tradiční sektor.  „Dohodli jsme se s našimi dosavadními partnery na odkupu jejich podílu, protože knižnímu segmentu věříme, což by Euromedia nebýt pandemie nemoci covid-19 potvrdila i v loňském roce. Pořád navíc platí to, proč jsme do společnosti vstupovali – díky digitalizaci v ní vidíme velký potenciál i do budoucna,” říká mluvčí Rockaway Capital Pavel Kalouš.

Spolu se sítí knihkupectví Luxor získává Rockaway Capital úplnou kontrolu i nad nakladatelskými značkami, jako je Knižní Klub, Ikar nebo Universum, respektive největším velkoobchodem s knížkami v Česku. Pod Euromedia dále spadají značky Kalibr, Odeon, Universum, Yoli, Esence, Pragma, Laser, Brána, Listen a Pikola.

Euromedia Group je obratově největším subjektem podnikajícím v rámci knižního trhu v České republice (poslední zveřejněný  obrat: 1,593 mld. Kč za rok 2018). Je především největším knižním velkoobchodem

Rockaway Capital je investiční skupina založená v roce 2013 Jakubem Havrlantem. Je strategickým internetovým investorem ve střední Evropě s aktivy v 17 zemích a investičním portfoliem, které v současné době generuje tržby přesahující 2,5 miliardy eur. 

-mav-