Twitter nechá uživatele nahlašovat škodlivý obsah

neděle, 22. srpna 2021, 08:15 Internet & Mobil MediaGuru

Mikroblogovací služba zintenzivňuje úsilí proti šíření lží a nenávisti, za svůj přístup k účtům Tálibánu ale čelí kritice.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Boj proti lžím na internetu dostává další impulz. Sociální síť Twitter spustila ve Spojených státech, Austrálii a Jižní Koreji test, který dává uživatelům relativně mocný nástroj k moderování obsahu. Dostali možnost nahlašovat jednotlivé příspěvky kvůli zavádějícímu a škodlivému obsahu. Takový popis se nově zobrazuje jako jeden z důvodů, kvůli kterým lze tweet reportovat moderátorům. Pomocí předpřipravených šablon je ještě možné upřesnit, zda se potenciálně škodlivý obsah týká politiky, zdraví (respektive pandemie koronaviru) nebo něčeho úplně jiného. Aktivita uživatelů má doplnit a usnadnit práci administrátorům, kteří i za pomoci umělé inteligence závadný obsah sami vyhledávají.

Sám Twitter podle serveru TechCrunch zdůrazňuje, že vše zatím probíhá v testovacím režimu a novou funkci označuje za experiment, ne hotové řešení. Přesto má být postupně dostupná majitelům twitterových účtů z celého světa. Uživatelé se ovšem v tuto chvíli nedozví, co se s nahlášenými příspěvky stane. Nechá je Twitter smazat? Zablokuje jejich pisatele? Neudělá nic? Podobná zpětná vazba ohledně toho, zda bylo označení tweetů coby závadných adekvátní a prospěšné, není uživatelům dostupná. Feedback ovšem vyžaduje sám Twitter. Bude pečlivě sledovat a vyhodnocovat, jak lidé s novinkou zacházejí. Firma se zaměří hlavně na to, zda se tato uživatelská „výpomoc“ může stát účinným nástrojem pro potírání nevhodného obsahu. Společnost si nicméně nestanovila žádné datum, do kdy by chtěla funkci nahlašování tweetů dotáhnout do konečné podoby, případně s testováním skončit.

Část potřebných poznatků by už mohl mít Twitter k dispozici, jelikož možnost označování příspěvků ze strany uživatelů není první podobnou letošní iniciativou firmy. Společnost již v lednu spustila program s označením Birdwatch, který účastníkům umožňuje psát poznámky a poskytovat dodatečné informace k zavádějícím tweetům. Tyto poznámky se však uchovávají na samostatné webové stránce. Nynější zesílené snahy firmy o moderování obsahu ovšem hned procházejí těžkou reputační zkouškou. S ohledem na situaci v Afghánistánu část uživatelů sociální sítě tvrdě kritizuje skutečnost, že Twitter nemá problém s fungováním profilu mluvčího Tálibánu, zatímco třeba účet předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušila. Upozorňuje na to například tuzemská iniciativa s názvem Společnost pro obranu svobody projevu.

„Situace v Afghánistánu se prudce vyvíjí. Jsme také svědky toho, jak lidé v zemi používají Twitter za účelem vyhledání pomoci. Naší nejvyšší prioritou je držet lidi v bezpečí. Zůstáváme obezřetní,“ zní oficiální stanovisko Twitteru. Naopak konkurenční Facebook postupuje vůči obsahu spjatému s radikální islámskou organizací nekompromisně a vnímá jej jako možný nástroj podpory terorismu. Podobně je na tom i videoportál YouTube, který se primárně řídí tím, koho Spojené státy americké řadí na svůj sankční seznam. „Odhalíme-li, že je nějaký účet spravován příslušníkem Tálibánu, zrušíme jej,“ zní podle webu The Guardian oficiální stanovisko YouTube. Pokud ale Twitter obhajuje svůj nynější nečinný přístup živelným vývojem dění v Afghánistánu, naneštěstí pro něj má do předvídatelnosti stále ještě daleko i téma pandemie koronaviru. Na to se Twitter chce zaměřit především.

-riv-