Cesta ven, stojící za kampaní Tečka, ukončila činnost

pondělí, 13. září 2021, 12:05 Aktuality, Reklama MediaGuru

Iniciativa Cesta ven, která stojí za očkovací kampaní „Tečka“, ukončila činnost. Doporučuje pokračovat v cílené komunikaci.

Navigace v rámci kampaně „Udělejme tečku..." Zdroj: Cesta ven

Navigace v rámci kampaně „Udělejme tečku..." Zdroj: Cesta ven

Dobrovolnická iniciativa komunikačních agentur a expertů Cesta ven, která stála u zrodu očkovací kampaně známé jako „Tečka“, ukončila činnost. Fungovala více než osm měsíců a je přesvědčena, že práce několika desítek lidí přispěla k naočkovanosti části české populace. „S naší prací jsme spokojeni. Ukázalo se, že profesionálně připravená kampaň dokáže přesvědčit ty, kteří nad očkováním váhali,“ uvedla mluvčí iniciativy Pavla Mudrochová.

Iniciativa Cesta ven ale zároveň upozornila, že v boji proti covid-19 je třeba co nejdříve navázat další cílenou komunikací. Dobrovolnickou práci mají podle jejího názoru nahradit standardní kontrakty mezi dodavateli a státem. Ten už avizoval, že hodlá do závěrečné fáze kampaně investovat dalších 50 milionů. Iniciativa ovšem upozorňuje, že ani to nemusí stačit. „Ve srovnání s celoročními kampaněmi firem, s nimiž podpora očkování v mediálním prostoru soupeří, je i celkových 100 milionů nevelká suma. Pro srovnání: pětimilionové Irsko jen loni investovalo do komunikace ke covidu 260 milionů korun," sdělila Cesta ven.

Její členové nečekají nečekají, že by někdy v budoucnu opět spojili síly, aby pomohli veřejnému sektoru. Vyzývají proto vládu, aby podporu očkování i další zásadní komunikační projekty připravila včas, profesionálně a uvolnila na ně odpovídající finance.

V iniciativě Cesta ven se na přelomu roku setkalo 28 profesních asociací, výzkumných, PR a reklamních agentur, vysokých škol i jednotlivců. Ti vytvořili strategii a kreativní koncept dlouhodobé kampaně, kterou nabídli jak státu, tak dalším subjektům. Úřad vlády následně uhradil výrobu kampaně za 4,2 milionu korun včetně DPH. Z toho vývoj kampaně, logo, strategii a kreativní návrhy stát pořídil za symbolickou jednu korunu. Ministerstvo zdravotnictví uvolnilo na nákup mediálního prostoru 50 milionů korun včetně DPH. Stát využil kreativního konceptu pro označování očkovacích míst, před motivem tečky promlouvají k lidem politici a úředníci.

-mav-