Řetězce a e-commerce navyšují investice do TV reklamy v Polsku

pondělí, 6. září 2021, 16:50 TV MediaGuru

Polský trh s televizní reklamou se po loňském snížení otřepal a letos by měl dosáhnout několikaprocentního růstu, zaznělo v další části expertního rozhovoru Atmedia.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Po loňském snížení tržeb z televizní reklamy na polském trhu o deset procent očekává Wojciech Kowalczyk, zástupce ředitele pro prodej reklamy v marketingovém oddělení polské veřejnoprávní televize TVP, šestiprocentní nárůst. Uvedl to v druhé části rozhovoru Atmedia Insight: Expert Talks, který s ním vedla Michaela Vasilová, managing directorka Atmedia.

Vývoj investic do televizní reklamy se podle něj lišil různě v závislosti na jednotlivých zadavatelích. „Potravinové řetězce svou denní komunikaci se zákazníky zvýšily, naopak finanční sektor investoval do televizní reklamy méně,“ ukazuje na konkrétních příkladech rozdílnou strategii zadavatelů. V posledních letech vedle potravinových řetězců výrazně navýšili investice do televizní reklamy e-commerce hráči. Naopak telekomunikační společnosti, které dříve patřily k TOP zadavatelům televizní reklamy, z tohoto žebříčku vypadly.

Na otázku, jaké největší benefity přináší firmám inzerce v televizi, jmenuje Wojciech Kowalczyk především zásah velkého množství potenciálních zákazníků, efektivitu televizní reklamy a spojení značky s emocemi, které televize umí zprostředkovat divákům nejlépe. „Pozornost lidí je u televizní reklamy nejvyšší, přičemž cena za oslovení takového diváka je v porovnání s jinými mediatypy nejnižší,“ říká a dodává, že „televize je stále velmi efektivní, na druhou stranu již není tak sexy, jako bývala před mnoha lety.“

Všímá si rovněž, že v marketingovém prostředí se vede diskuze nad tím, zda je efektivnější online, nebo televizní reklama. „Zadavatelé nad tím ovšem takto neuvažují. Většina z nich se snaží jednoduše co nejlépe komunikovat v televizi i digitálním prostředí a jejich cílem je oslovit co největší počet potenciálních zákazníků," vysvětluje.

Za výhodu tematických televizních stanic považuje to, že je sledují převážně mladší diváci s vyššími příjmy a větší kupní silou. „Zatímco reklamní kampaně na velkých televizních stanicích mají velký zásah, tematické televizní stanice to kompenzují vysokou frekvencí,“ uzavírá.

Na celý rozhovor se můžete podívat ve videozáznamu níže.

Zdroj: Atmedia

Netflix nastartoval v Polsku růst trhu placených videí

pátek 6. srpna 2021

-mav-