Twitter zkouší skupiny po vzoru Facebooku

neděle, 12. září 2021, 08:20 Internet & Mobil MediaGuru

Timeline mikroblogovací služby čeká několik změn. Více prostoru dostanou obrázky a videa, část tweetů spolknou tematicky zaměřené skupiny.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Veřejnou debatu na Twitteru čeká mnohem více fragmentarizace a personalizace. Nejde jen o nedávno spuštěný placený obsah, která část tweetů uzamkne neplatícímu publiku. Tento týden začal provozovatel sociální sítě s testováním takzvaným Komunit, tedy skupin vyhrazených konkrétnímu námětu. Obdobná funkce roky funguje na konkurenčním Facebooku. Na Twitteru zatím běží v experimentálním režimu mezi uživateli iOS a desktopové verze aplikace, brzy má přibýt také varianta pro Android. „Představte si alternativní timeline, kde vás každý bude chápat,“ propaguje novinku Twitter. Jednotlivé obsahové komunity mají moderovat sami uživatelé s tím, že to budou oni, kdo stanoví pravidla skupiny.

Na majitelích účtů na Twitteru bude samozřejmě i rozhodnutí, zda se rozhodnou příspěvek zveřejnit ve specializované skupině, nebo v rámci veřejné timeline. Na výběr dostanou před odesláním tweetu. Musejí ale počítat s tím, že jednotlivé obsahové niky zůstanou veřejně dostupné. Každý tedy může jejich obsah číst, retweetovat, případně nahlašovat nevhodný obsah. Komunity dostanou i vlastní záložku v uživatelském rozhraní Twitteru.

Portál Social Media Today současně připomíná, že novinka představuje úkrok stranou od vize sociální sítě profilovat se jako nový druh „veřejné sféry", kterou se snažil naplňovat už od počátků svého fungování. Reportér technologického portálu The Verge Casey Newton ovšem v souvislosti s novinkou vyjádřil naději, že se na sociální síť konečně vrátí kontext – lidé mohou snadněji komunikovat s uživateli, kteří sdílejí podobnou míru znalostí, zásad slušného chování a zájmů. Současný stav Twitteru Casey přirovnal k jedné velké hromadě názorů, kde nejvíce pozornosti často získává ten, který s racionalitou či informovaností nemá příliš mnoho společného.

Tento týden navíc firma ukázala ještě dvě novinky, které mohou současnou podobou a fungováním Twitteru zahýbat. Před útoky trollů či nevhodnými komentáři by se uživatelé mohli bránit nejen připojením se do komunit, ale i snadnější selekcí svých sledujících. Provozovatel sítě experimentuje s funkcí „Odstranit followera". K danému sledujícímu se informace, že byl takto eliminován, vůbec nedostane. Tím by se novinka lišila od současných praktik v podobě blokování. Odebraný by nicméně neztratil možnost se ke sledování daného účtu opět přihlásit. Jde o další z experimentů, jak by Twitter mohl snížit psychologickou bariéru z publikování příspěvků. „Rozepsat" uživatele měla nedávno například také obdoba stories, takzvané fleety. Obdoba snapchatových či instagramových po 24 hodinách mizejících alb měla lidi nalákat k publikování obsahu, který by třeba kvůli jeho banálnosti nechtěli vyvěsit na svůj zavedený kanál příspěvků. Kvůli nezájmu uživatelů však korporace fleety zrušila.

Změnit, co lidé na Twitter umisťují, by ale mohla i třetí zveřejněná novinka. Mikroblogovací služba zkouší zobrazovat fotografie, videa a gify v neořezané podobě, tedy přes celou šířku displeje. Zatímco zavedením komunit by se služba přiblížila Facebooku, větším důrazem na multimédia by Twitter připomínal spíše Instagram. V neposlední řadě je však zřejmé, že firma Jacka Dorseyho bere vážně své dřívější předsevzetí inovovat mnohem rychlejším tempem než v minulosti.

-riv-