Volební výbor podpořil návrh na odvolání Hany Lipovské

úterý, 7. září 2021, 11:05 Aktuality, TV MediaGuru

Volební výbor hlasy všech osmi  přítomných členů podpořil návrh na odvolání Hany Lipovské z Rady ČT.

Hana Lipovská, zdroj: MediaGuru.cz

Hana Lipovská, zdroj: MediaGuru.cz

Volební výbor hlasy všech osmi  přítomných členů podpořil návrh na odvolání Hany Lipovské z Rady ČT. Návrhem se nyní bude zabývat Poslanecká sněmovna. Důvodem je kandidatura Hany Lipovské v letošních sněmovních volbách. 

Zákon o České televizi stanoví mimo jiné, že člen rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů.

„Je tak naprosto zřejmé, že (Lipovská) svým celkovým jednáním porušuje zákaz platný pro člena Rady České televize podle zákona o České televizi," řekla členka výboru Olga Sommerová (TOP 09), která s návrhem na zařazení tohoto bodu přišla. Návrh v rozpravě podpořili i členové výboru za ANO Patrik Nacher, Martin Kolovratník a Aleš Juchelka. Petr Gazdík (STAN) řekl, že kdo nezvedne ruku pro odvolání Lipovské, poruší svůj poslanecký slib.

Lipovské se zastal poslanec SPD Jaroslav Foldyna. Obvinil Sommerovou z podjatosti a zdůvodnil to tím, že ona i její rodina je přímo finančně závislá na ČT. „Nejste schopni se podívat na špičku vlastního nosu," vzkázal členům výboru.

Výbor dnes měl jednat i o návrhu na odvolání lídra pražské kandidátky hnutí SPD Josefa Nerušila z Rady Českého rozhlasu. Nerušil ale na své členství v radě rezignoval.

Sněmovní volební výbor přerušil hned na začátku dnešní jednání kvůli zástupcům Volného bloku, kteří si navzdory žádostem předsedajícího Aleše Juchelky (ANO) nechtěli nasadit respirátory nebo roušky. Poslanci nakonec záležitost vyřešili tak, že se sešli v jiné místnosti. Odhlasovali si, že schůze bude bez přítomnosti veřejnosti. Lidé mohou debatu sledovat prostřednictvím on-line přenosu.

Stoupenci Volného bloku dorazili na jednání výboru kvůli jednomu z bodů návrhu programu, který se týká odvolání Hany Lipovské z Rady České televize. Lipovská vede kandidátku bloku v Pardubickém kraji.

Na jednání volebního výboru přišli za Volný blok například poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko a pražská a středočeská lídryně Jana Bobošíková a Jana Volfová. Přinesli transparenty na podporu Lipovské a proti generálnímu ředitele České televize Petru Dvořákovi. „Odvoláním Hany Lipovské chcete umlčet poslední hlas koncesionářů", „Petr Dvořák, člen KSČ, absolutní jednotka bezcharakternosti a lži" či „Kvůli tobě, Dvořákova sebranko, do spacáků nepůjdeme!", stálo na nich.

Juchelka nejprve přerušil jednání kvůli porušování protikoronavirových opatření na 20 minut. Když si stoupenci Volného bloku ani potom nenasadili ochranu úst a nosu, zahájení schůze odročil o dalších 40 minut. Následně se poslanci sešli jinde. Zástupci Volného bloku je sice následovali, do jednací místnosti ale vpuštěni nebyli.

Volný a Bojko ve Sněmovně odmítají „z občanských a politických důvodů" nosit ochranu úst a nosu. Řídící schůzí je pravidelně napomínají, už několikrát zasahovala i policejní ochranná služba.

-čtk-