HBO loni v Česku navýšila výnosy z předplatného o polovinu

pátek, 1. října 2021, 07:15 TV, Internet & Mobil MediaGuru

HBO Europe pokračuje ve zvyšování výnosů. Loni znovu výrazně navýšila výnosy z předplatného v Česku a také v dalších zemích střední a východní Evropy.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Tržby z prodeje výrobků a služeb společnosti HBO Europe se v roce 2020 vyšplhaly na 5,377 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 18 %. Společnost vytvořila čistý zisk ve výši 701,4 mil. Kč. Oproti předešlému roku 2019 se mírně snížil (v r. 2019 to bylo 751,7 mil. Kč). Vyplývá to z údajů HBO Europe zveřejněných ve výroční zprávě za rok 2020.

Z rozpisu výnosů vyplývá, že výnosy z předplatného rychle rostou. Na tuzemském trhu loni tvořily 521 mil. Kč a meziročně se navýšily o 48 procent. Také předplatné ze zahraničních trhů rostlo v pandemickém roce 2020 výrazně – zvýšilo se o 60 % na 1,3 mld. Kč. Převážná část domácích výnosů plyne z předplatného v oblasti kabelového vysílání, a to především od operátorů O2, Vodafone a T-Mobile a také za službu HBO Go. Firma ve výroční zprávě neuvádí, kolik předplatitelů eviduje.

Pandemie poskytovatelům streamovaného placeného obsahu pomohla k výraznějšímu růstu. Bylo to patrné z výsledků dalších hráčů v tomto segmentu (např. Netflix) a avizovala to už i loňská zpráva managementu HBO. Uvedla, že nucené setrvání lidí doma pomůže k růstu výnosů. „Předpokládáme, že nárůst tržeb bude způsoben zejména díky bohaté a různorodé nabídce filmů a seriálů a také dle očekávání rostoucí distribucí služby HBO Go. V neposlední řadě vnímáme zvýšený zájem o naše služby v době současné krize způsobené pandemií covid-19,“ konstatovala.

Zdroj: Výroční zpráva 2020 HBO Europe

Zdroj: Výroční zpráva 2020 HBO Europe

HBO Europe provozuje televizní vysílání v Česku, na Slovensku, Černé Hoře, Makedonii a Bosně a Hercegovině a poskytuje vysílací licence pro Slovinsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Chorvatsko a Srbsko.

-mav-