Everli: Příští rok nákupy doručíme v 16 českých městech

úterý, 16. listopadu 2021, 12:00 Retail

Online supermarket Everli přichází s konceptem shopperů, kteří zajistí celou objednávku. Liší se i logistickým modelem, nemá sklady ani auta, říká Anka Podkowinska-Tretyn, Chief International Business Officer.

Anka Podkowinska-Tretyn pracuje jako Chief International Business Officer Everli, zdroj: Everli

Anka Podkowinska-Tretyn pracuje jako Chief International Business Officer Everli, zdroj: Everli

Evropské online tržiště s potravinami Everli spustilo na podzim mezinárodní kampaň s hlavním claimem: „Nakoupeno s láskou". Má zákazníky upozornit na specifika tohoto konceptu, kdy pro nákup do různých obchodních řetězců jezdí konkrétní nákupčí – shoppeři, produkty vybírají osobně a následně nákup rozvážejí ve vlastních vozech. 

Původem italský e-shop funguje v České republice od března 2021 a aktuálně poskytuje své služby ve dvanácti městech v ČR (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec, České Budějovice, Olomouc a Havířov, Kladno, Hradec Králové, Pardubice a Ústí nad Labem) a v dalších čtyřech se představí v následujících měsících. Spolupracuje s řetězci Billa, Kaufland, Tesco a Lidl a plánuje další partnerství s prodejci. V pražských kancelářích má deset zaměstnanců na plný úvazek a další kolegy přibírá. „Náš obchodní model je založen na tom, že nepotřebujeme žádné centralizované sklady ani nákladní automobily, logistika je založená na našich shopperech,“ říká Anka Podkowinska-Tretyn, Chief International Business Officer Everli.

Více o byznys modelu, shopperech a plánech nového e-shopu se dočtete v rozhovoru.

Můžete představit váš byznys model, na kterém Everli funguje?

Máme několik zdrojů příjmů. Obchodníci nám platí variabilní poplatek na základě objemů objednávek, které pro ně vygenerujeme. Poplatek se může lišit na základě cenové politiky, kterou chtějí na trhu uplatňovat. Buď chtějí zákazníkům nabízet stejné ceny jako v obchodě, nebo ne. Další příjmy plynou z poplatků za doručení a z možnosti předplatného a členství, které platí spotřebitelé. Dalším zdrojem jsou poplatky za reklamu účtované značkám za možnost propagace na naší platformě. A v neposlední řadě i sdílení klíčových poznatků a datových trendů s našimi partnery.

Váš koncept je odlišný díky shopperům, kteří obstarávají nákup. V čem se ještě lišíte od klasických online supermarketů?

Lišíme se logistickým modelem, nemáme sklady ani auta. Výjimeční jsme určitě díky našim „shopperům“, kteří se starají o celou objednávku zákazníků. Zákazník má možnost upravovat nákup, tedy přidávat nebo odebírat zboží, až do jedné hodiny před termínem doručení. Shoppeři jsou vyškoleni tak, aby dbali na kvalitu potravin a v případě, že produkt není k dispozici, mohou se zákazníkem probrat náhradu nebo nějakou alternativu vybrat. Shoppery pečlivě vybíráme a poskytujeme jim pomůcky pro bezpečné doručení objednávky.

Shoppeři používají vlastní auto. telefon a speciální aplikaci, zdroj: Everli

Shoppeři používají vlastní auto. telefon a speciální aplikaci, zdroj: Everli

S kolika tzv. „shoppery” – nákupčími spolupracujete a jak nákup probíhá?

Do konce roku bychom měli rádi přibližně 100 aktivních shopperů. To nám umožní pokrýt všechna města bez jakýchkoliv kompromisů v dodacích lhůtách. Používáme logistický model crowdsourcingu. Práce shopperů je flexibilní, mohou přijímat nákupy ve chvíli, kdy oni sami mají čas. Sami si vybírají, kolik hodin během týdne budou pracovat. Díky systému plánování dodávek pak zákazníkům nabízíme časové intervaly dodávek na základě dostupnosti shopperů. Jezdí denně od 7:00 do 21:30.

Platí, že nákupčí využívají vlastní auta a na nakupování mají speciální aplikaci?

Ano, shoppeři používají vlastní auta, my jim poskytujeme sadu s chladicími taškami pro uchování teplotního řetězce u mražených, chlazených a čerstvých potravin. Jsou proškoleni v otázkách hygieny a bezpečnosti, aby zajistili bezpečnost sobě i zákazníkům. Součástí jejich školení je i návod, které zboží nakupovat nejdříve, jak oddělit hygienické nebo čisticí prostředky od potravin apod. Shoppeři používají vlastní telefon a aplikaci Everli Shopper. Objednávku ze svého okolí přijmou a jdou nakupovat. Pro snadnější sledování stavu nákupu, který mají na svém telefonu, si jednotlivé položky zaškrtávají. V tom jim pomáhá i praktická silikonová šňůrka kolem krku na telefon, díky které mají telefon s nákupním seznamem pohodlně při ruce.

Obchodníka umíme „překlopit“ do on-line prostředí během několika málo týdnů. Kompletně se postaráme o implementaci jeho nabídky do našich webových stránek, vytvoříme vlastně takový nabídkový katalog.

Anka Podkowinska-Tretyn, Chief International Business Officer Everli

Spolupracujete s hlavními řetězci, jako je Billa, Kaufland, Tesco a Lidl. Ovšem část z nich ještě plně v onlinu není. Jak systém funguje a v čem je vaše řešení pro obchodníky zajímavé?

Nabízíme řešení bez nulových fixních investic. Obchodníci nemusí investovat do technologií ani logistiky pro přechod do on-line prostředí. Poskytujeme jim komplexní službu. Je to vždy o individuálním jednání a nabídka je šitá na míru konkrétním potřebám obchodníka. Obchodníka umíme „překlopit“ do on-line prostředí během několika málo týdnů. Kompletně se postaráme o implementaci jeho nabídky do našich webových stránek, vytvoříme vlastně takový nabídkový katalog. Ve většině případů zůstávají stejné ceny jako v kamenném obchodě. My se poté staráme o výběr zboží a doručování, takže obchodníci už nemusí řešit a zavádět nějaké další nové procesy.

Nabízíme službu doručení potravin ve stejný den i v oblastech s malou nebo střední hustotou obyvatelstva, které nejsou dostatečně obslouženy stávajícími on-line hráči na trhu. Takže ano, tohle je příležitost nejen pro velké obchodníky, ale také pro ty menší nebo specializované. Třeba pro prodejce, kteří nabízí bioprodukci, lokální a regionální potraviny nebo víno.

Aktuálně obsluhujete 12 měst. Jaké máte další plány?

Naší filozofií je růst na základě kvality. V počáteční fázi se tedy soustředíme na jedno město, pak na malou skupinu měst a teprve potom expandujeme do dalších. Vždy se chceme ujistit, že jsme vše správně pochopili, dostatečně využili zpětnou vazbu od našich zákazníků i od našich shopperů. Teprve potom můžeme jít dál. V Čechách jsme si dali za cíl mít 16 měst v ostrém provozu do roku od vstupu na trh. V dalších letech budeme postupovat tempem, kterým jsme službu nabídli v Itálii a v Polsku.

Na český trh vstupuje Everli, další online prodejce potravin

středa 31. března 2021