Projekt Securight plánuje lépe zabezpečit novináře

sobota, 13. listopadu 2021, 08:10 Tisk MediaGuru

Kybernetická a fyzická bezpečnost novinářů se stává čím dál důležitějším tématem. Tímto problémem se zabývá nový projekt Securight, který si klade za úkol lépe zabezpečit média a její pracovníky.

Hosté panelové diskuse o bezpečnosti novinářů. Zleva Pavol Draxler, Lukáš Moravec, Libuše Šmuclerová a Pavla Holcová, zdroj: Paralelní Polis

Hosté panelové diskuse o bezpečnosti novinářů. Zleva Pavol Draxler, Lukáš Moravec, Libuše Šmuclerová a Pavla Holcová, zdroj: Paralelní Polis

Bezpečnost médií a novinářů je klíčové téma v návaznosti, na které vznikl projekt Securight. „Jde nám primárně o uvedení programu do života. Systém Securight má ambici vytvořit nový standard bezpečnosti médií uplatnitelný globálně bez ohledu na to, zda cesta k cíli povede přes komerční službu nebo neziskovou organizaci,“ říká k projektu Martin Leskovjan, hlavní konzultant a člen týmu Citadelo, spoluzakladatel Paralelní Polis a iniciátor vzniku projektu a metodiky Securight. O projektu a kybernetické i fyzické bezpečnosti mluvili hosté na panelové diskusi na středečním setkání. 

Bezpečností novinářů se zabývá mnoho společností, ne vždy je však zvolený postup ideální. Projekt Securight má pomoct tento systém vylepšit. „Redakce/mediální domy by měly poskytnout záštitu a transparentní mechanismy ochrany inspirované strategiemi ochrany ohrožených osob. Potřebné technologie i postupy jsou na dosah, je však potřeba je uchopit a implementovat s ohledem na specifika práce médií,“ doplňuje Martin Leskovjan.

Útoky na novináře jsou v dnešní době čím dál častější (v roce 2020 bylo zabito 66 novinářů) a není lehké se proti nim bránit. Tomu, jak předejít těmto hrozbám, se snaží zabývat řada společností, ne vždy se však podaří doporučení převést do každodenního života novináře. „Nemůžeme se každý den chovat jinak, některá doporučení pro nás novináře znějí jako akademická debata a nemůžeme je uvést do praxe,“ sdělila Pavla Holcová, investigativní novinářka a zakladatelka serveru Investigace.cz. Pavla Holcová navíc konstatuje, že novináři mají často pocit, že se jich problém bezpečnosti netýká.

K tématu důležitosti správného zabezpečení se vyjadřuje také Lukáš Moravec, specialista a konzultant v oblasti fyzické bezpečnosti, bezpečnostních technologií, zástupce ČR při evropském standardizačním orgánu CEN: Bezpečnost obyvatelstva. „Standardní by mělo být to, že se novinářům bude neustále vysvětlovat, že starat se o bezpečnost má smysl,“ myslí si.

To, že je bezpečnost novinářů důležitá, dodává i fakt, že poprvé za svou historii dala Evropská unie doporučení k posílení bezpečnosti. Zájem o správné zabezpečení je dle hostů diskuse důležité rozvíjet. „Pro management je důležité, aby pochopili, že snaha musí fungovat týmově. Je vždy dobré, dávat si priority, prostředí se mění a charakter hrozeb taky,“ dodal Lukáš Moravec.

-tšl-