YouTube začal i v Česku odměňovat tvůrce krátkých videí

středa, 15. prosince 2021, 11:55 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Vydělat si budou moci mezi 100 až 10 000 dolary měsíčně. K tomu náleží také bonusy.

YouTube Shorts, zdroj: Google ČR

YouTube Shorts, zdroj: Google ČR

Tvůrci krátkých videí YouTube Shorts v České republice mají od začátku prosince možnost monetizovat svou tvorbu. Rozšířením Fondu YouTube Shorts do dalších zemí světa chce platforma dále podporovat tvorbu původního obsahu. Mezi tvůrce obsahu se do konce roku 2022 chystá rozdělit částku ve výši 100 milionů dolarů. V Česku byly YouTube Shorts spuštěny letos v červenci.

Finance z fondu mají být mezi tvůrce rozděleny ve zbytku roku 2021 a během roku 2022. Fond je dnes dostupný v desítkách zemí po celém světě. Přihlásit se do něj může každý, kdo splní podmínky. K těm patří mimo jiné dodržování zásad komunity YouTube.

Přehrávač YouTube Shorts v současné době celosvětově zaznamenává 15 miliard zhlédnutí denně. V České republice využívají Shorts známí umělci. Hudební skupina Mirai nedávno pomocí krátkých videí na YouTube upozornila na nový singl z připravovaného alba Maneki Neko. Rapper Dorian zase představil pomocí Shorts nový merchandise pro rok 2022. Anglický popový zpěvák Ed Sheeran přes Shorts představil 14 nových skladeb ze svého nového alba.

Fond představuje jeden z dalších způsobů, jak mohou tvůrci a umělci vydělávat na tvorbě vlastního obsahu. Vydělat si budou moci mezi 100 až 10 000 dolary měsíčně. K tomu náleží také bonusy, jejichž výše se upravuje na základě celkového výkonu kanálu i země původu diváků. V posledních třech letech YouTube vyplatil tvůrcům, umělcům a mediálním domům více než 30 miliard dolarů.

-mav-