ČT odstartuje v neděli 9. ledna vysílání seriálu Devadesátky

středa, 5. ledna 2022, 14:35 Aktuality, TV MediaGuru

Premiérová série Devadesátky, kterou Česká televize uvede poprvé v neděli 9. ledna od 20:10, se odehrává přibližně dvacet let před Případy 1. oddělení.

Devadesátky, zdroj: ČT

Devadesátky, zdroj: ČT

Premiérová série Devadesátky, kterou Česká televize uvede poprvé v neděli 9. ledna od 20:10, se odehrává přibližně dvacet let před Případy 1. oddělení. Je situována do roku 1993 a má připomenout skutečné kauzy a atmosféru doby, ve které kriminalita značně vzrostla. Nová série má celkem šest epizod, vysílat se bude vždy v neděli večer. Připomene i podnikatele Ivana Jonáka nebo šéfa podsvětí Františka Mrázka.

„Šlo o válku kutilů policie a mantáků zločinu. Tyto případy byly mnohokrát rozebírány v tisku, v rozhlase i v televizi. My jsme je dali dohromady a napsali příběh tak, jak se udál z pohledu samotné policie,“ komentuje děj autor scénáře Josef Mareš. „Šlo o zvláštní časy, kdy se rodila a zároveň i kastrovala demokracie. Já sám na to vzpomínám jako na velmi krvavou dobu – velké množství lidí zmizelo a až v současnosti se dozvídáme jejich osudy. Byl to Divoký východ,“ doplňuje režisér Peter Bebjak.

„Většina z toho, co se v sérii odehrává, jsou ikonické případy z devadesátých let, které jsme všichni prožívali a denně je sledovali,“ říká k jednotlivým kauzám Ondřej Sokol, v seriálu vystupující jako nadpraporčík Tůma. „Nával takzvané svobody odšpuntoval v masivním množství i to zlé v lidech,“ doplňuje jej Martin Finger, který ztvárnil mladší verzi operativce Václava Plíška, jehož diváci znají z Případů 1. oddělení v podání Bolka Polívky. Mimo něj a Tomáše Kozáka, coby policejního benjamínka v podání Kryštofa Bartoše, se objeví i postava Josefa Korejse, v Devadesátkách ztvárněného Robertem Miklušem.

Scénář napsali Josef Mareš a Matěj Podzimek, režisérem je Peter Bebjak. V hlavních rolích hrají Martin Finger, Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš, Vasil Fridrich, Robert Mikluš a další.

V pátek 7. ledna zahájí ČT také vysílání nového seriálu Špunti na cestě a od 3. ledna vysílá rovněž nový seriál Stíny v mlze.

-mav-