Nejsilnějšími vydavateli zůstávají Mafra, CNC a VLM

středa, 16. února 2022, 07:15 Tisk MediaGuru

Trojice nejsilnějších vydavatelů na tuzemském trhu podle počtu čtenářů se nemění. Nejsilnější nadále zůstává Mafra před Czech News Center a Vltava Labe Media.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Za poslední rok se pozice největších tuzemských vydavatelů příliš nezměnila. Podle počtu čtenářů, které oslovují svými tituly, je stále nejsilnější skupina Mafra. Následují Czech News Center a Vltava Labe Media. Vyplývá to z dat výzkumu čtenosti Media projekt za 3. a 4. čtvrtletí 2021.

Mafra svými tituly celkově osloví 3,24 mil. čtenářů, což je téměř stejný výsledek jako v období druhého pololetí roku 2020 (3,25 mil.). Na čtenářském trhu tak vydavatel deníků MF Dnes, Lidové noviny nebo Metro dosahuje podílu ve výši 25,4 %. 

Czech News Center (CNC), vydavatel mj. deníků Blesk, Aha!, Sport a E15, celkem osloví 3,16 mil. čtenářů, což představuje podíl na trhu ve výši 24,7 %. Ve druhém loňském pololetí si CNC meziročně připsalo mírný nárůst počtu čtenářů (+2 %). 

Také třetí Vltava Labe Media (VLM), která mj. vydává regionální deníky sdružené pod názvem Deník, si v datech výzkumu čtenosti ve druhém loňském pololetí meziročně mírně pomohla na 2,54 mil. čtenářů (podíl 19,9 %). 

Do pětice nejsilnějších se ještě řadí Burda International CZ (759 tisíc) a Extra Publishing (590 tisíc).

Souhrnný dosah vydavatelů na čtenářském trhu (tis. osob)

Zdroj: Media projekt 3+4Q/2021, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark. Hodnoty se zobrazí najetím na sloupec

Zdroj: Media projekt, 3+4Q/2021, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark

Zdroj: Media projekt, 3+4Q/2021, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark

Data Media projektu zohledňuje jen ty vydavatele, jejichž tituly jsou zapojeny do výzkumu čtenosti a na tomto výzkumu finančně participují. Nejde tak o kompletní popis všech vydavatelů na tuzemském trhu. 

-mav-