Deník N hlásí 25 tisíc předplatitelů, má to být bod zlomu

pondělí, 14. března 2022, 15:15 Aktuality, Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Deník N překonal hranici 25 tisíc předplatitelů. „Představuje to pro nás velký zlomový moment," uvedl ředitel vydavatelství Ján Simkanič.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Deník N ohlásil, že dosáhl hranice přesahující 25 tisíc předplatitelů. Podle ředitele vydavatelské společnosti N media Jána Simkaniče jde o zlomový moment. „Přibližně na této úrovni se provozní ztráta mění v provozní zisk. A my si aspoň na chvíli můžeme říct: Společně s vámi jsme to dokázali. Navzdory úvodní skepsi jsme potvrdili, že v Česku může existovat výrazné a vlivné médium s placeným obsahem podporované svými předplatiteli, poskytující důležitý informační servis v nelehké době," uvedl v dopise předplatitelům.

V něm ředitel vydavatelství bilancuje necelé čtyři roky existence deníku, který svůj obchodní model postavil téměř výhradně na příjmech z předplatného a z prodeje obsahu.  Zahájil nejprve na internetu (28.10. 2018), od ledna 2019 přidal i tištěnou verzi.

„Ani teď není budoucnost vůbec jistá, všechno je to křehké a závislé na mnoha okolnostech a faktorech, z nichž řadu nemáme ve svých rukou, a leccos se může pokazit. Ale na svůj první velký vrchol jsme vylézt dokázali a to nám už nikdo nevezme. Dnes máme větší prodaný náklad než Lidové noviny a víc předplatitelů než Právo. Vy všichni jste nám v tom pomohli, každý přečtený článek, každé zaplacené předplatné, doporučení, pochvala nebo dar nás posunuly o kousek výš," napsal dále. 

Podle jeho slov se za téměř čtyři roky existence deníku potvrdilo, že označení novinařiny za pojistku demokracie není klišé. Platí to pořád a ještě výrazněji v dobách krize. V tu chvíli se novináři musí podle Simkaniče zmobilizovat a zorientovat v nové situaci mezi prvními, aby ostatním pomohli nejen o něco lépe rozumět světu, ale správně a kvalifikovaně se rozhodovat.

„Poctivá novinařina má pro společnost ozdravné účinky. Drží mocné ve střehu, nutí je obhajovat vlastní kroky, nasvěcuje slabá místa systému, slepé uličky i selhání jednotlivců nebo naopak vyzdvihuje počiny hodné pozornosti a uznání. Umožňuje tak korekci špatných rozhodnutí, podněcuje veřejnou debatu, inspiruje. Potřebujeme silná a skutečně nezávislá média. Jejich podpora se nejvíc zúročí, když se hroutí svět. Ale v pohotovosti jsou pořád," uvedl rovněž ve svém dopise Ján Simkanič

Při příležitosti dosažení 25 tisíc předplatitelů odemkl Deník N 25 článků, které se věnují válce na Ukrajině.

V druhé polovině letošního února vydavatelství evidovalo 23 tisíc předplatitelů a v této souvislosti oznámilo, že by letošní rok chtělo zakončit s kladným hospodářským výsledkem.

Deník N má 23 tisíc předplatitelů, letos chce skončit v plusu

pondělí 21. února 2022

-mav-