Edelman: Lidé byznysu důvěřují více než vládě nebo médiím

pátek, 18. března 2022, 12:55 Marketing, Výzkum MediaGuru

Podle aktuálního výzkumu důvěry Edelman Trust Barometer věří lidé více byznysu než vládám nebo médiím.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Důvěra v média a ve stát dále klesá, naopak v byznys dlouhodobě přetrvává, někde i mírně roste. Vyplývá to z aktuálního výzkumu Edelman Trust Barometer, jenž probíhal během loňského roku v 28 zemích na více než 36 tis. respondentech. 

Byznysové sféře důvěřuje celkem 61 % dotázaných, neziskovým organizacím 59 %, vládě 52 % a médiím jen každý druhý. Oproti květnu roku 2020, kdy doznívala první vlna pandemie koronaviru, si vláda pohoršila celkem 13 pb. a média o 6 pb, zato byznys pouze o 1 pb. 

Vývoj důvěry v byznys, neziskové organizace, vládu a média, zdroj: Edelman Trust Barometer

Vývoj důvěry v byznys, neziskové organizace, vládu a média, zdroj: Edelman Trust Barometer

Šéfové firem ve společnosti dnes sehrávají stále větší roli. Po vědcích, kterým důvěřuje 75 %, lidé nejvíc věří kolegům z práce (74 %) a svým ředitelům (66 %). Podle většiny dotázaných (81 %) mají ředitelé veřejně publikovat své postoje k politickým otázkám a mluvit o společenské firemní odpovědnosti.

Zaměstnanci od svých šéfů očekávají, že k zásadním společenským otázkám zaujmou jednoznačný postoj a stanou se akcelerátory pozitivních změn. Morální a společenské hodnoty majitelů a vedoucích pracovníků firem jsou klíčovým faktorem pro 60 % lidí při hledání nového zaměstnavatele, což je o 5 pb. více než před třemi lety. Až 64 % lidí podle toho investuje a přes polovinu dotázaných k postojům firmy přihlíží při výběru produktů, které zakoupí.

Lídři mnoha firem berou důvěru veřejnosti vážně. Ukazuje to masivní vlna odchodů korporací z Ruska, které budou stát miliardy dolarů/eur. Zatím se zdá, že tato krize posune soukromé firmy dále do veřejného prostoru. Velké nadnárodní korporace evidentně chtějí nejen vydělávat peníze, ale také hrát významnou roli v celospolečenských tématech,” komentuje chování velkých korporací Jan Kučmáš, partner komunikační agentury AMI Communications.

Přehled: Reakce firem, médií a agentur na válku na Ukrajině

čtvrtek 31. března 2022

-stk-