Twitter chce posílit svou roli při nakupování, zavádí Shops

pondělí, 21. března 2022, 10:30 Internet & Mobil, Retail MediaGuru

Twitter testuje v USA nové nákupní možnosti, vybraným obchodům nyní nabízí možnost prezentace až 50 produktů s proklikem k nákupu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Twitter rozvíjí možnosti nakupování na své platformě. Jak mikroblogovací síť oznámila ve středu, spustila zatím jen na americkém trhu a s vybranými obchodníky novou funkcionalitu zvanou Twitter Shops. Přidává se tak k ostatním sociálním sítím, které vedle propojování lidí umožňují svým uživatelům stále více i nakupovat. 

V rámci Twitter Shops mohou zapojené značky prezentovat na Twitteru až 50 svých produktů, které si lze přes proklik zakoupit na jejich e-shopu. Značky pak svou prezentaci spravují přes rozhraní nazvané Shopping Manager.

Twitter Shops navazuje na loni představený nástroj Shop Module, přes který mohou prodejci zavěsit své produkty do horní části svého profilu. V listopadu poté sociální síť spolupracovala s řetězcem Walmart na prvním livestreamu s Jasonem Derulem, z něhož si mohli uživatelé rovnou nakoupit. Údajně zaznamenal přes dva miliony zhlédnutí, jaké měl prodejní výsledky, však sociální síť nezveřejnila. Od té doby tzv. live shopping neboli nakupování z videa v živém přenosu vyzkoušely na Twitteru i další značky, mimo jiné Samsung nebo doručovací služba Gopuff. 

Twitter testuje nákupy přímo v aplikaci

neděle 1. srpna 2021

„Postupným testováním objevujeme, jak vytvářet Shops stále zajímavější k objevování, přidáváme obchodníkům nové způsoby, jak mohou přes tuto funkcionalitu komunikovat příběh své značky, rozšiřujeme počet produktů, které mohou vystavit, a přinášíme Twitter Shops širším řadám obchodníků i lidí,“ popisují za Twitter Justin Hoang a David Lie-Tjauw.

Social commerce neboli obchod na sociálních sítích již delší dobu rozvíjí Facebook, Instagram nebo Snapchat. Za pandemie nakupování na sociálních médií ještě posílilo, a to včetně již zmíněného live shoppingu, které si vyzkoušela podle loňského výzkumu jedna ze tří značek v segmentu módy a krásy.

Do social commerce vstupují i další sítě. Loni v listopadu spustil Pinterest vlastní „televizi“, v níž ve spolupráci s vybranými značkami, jako jsou Allbirds, Crown Affair, Melody Ehsany či Outdoor Voice, zveřejňuje každý týden „nákupní“ videa. Populární se stal pro značky, které cílí na mladé publikum, také TikTok, který představil například nákupní živě přenášené videa spolu s Walmartem a kosmetickými značkami L’Oréal, NYX a The Lip Bar.

-stk-