Retail Summit: Zdraví jako trend, který pandemie posílila

čtvrtek, 7. dubna 2022, 07:15 Retail MediaGuru

Letošní konference Retail Summit 2022 se zaměřila na zdraví, lidskost, udržitelnost a efektivitu.

Retail Summit 2022, zdroj: Blue Events

Retail Summit 2022, zdroj: Blue Events

Letošní 28. ročník konference Retail Summit 2022, pořádaný agenturou Blue Events, se zaměřil na zdraví, lidskost, udržitelnost a efektivitu. V Kongresovém centru Praha se sešlo přes 70 domácích i zahraničních řečníků a více než tisíc návštěvníků.

Současný vývoj ukazuje, že zákazníci chtějí nakupovat s ohledem na zdraví a životní prostředí. Až 70 % spotřebitelů je ochotno připlatit si za udržitelné zboží, a tak dříve spíše okrajový trend, se nyní stává hlavním proudem a inspirací pro všechny. Přes 50 % firem má trvalou udržitelnost již jako součást svých strategií a na tyto změny je třeba reagovat.

„Využijme situaci jako impuls ke změnám. To, jakým způsobem jsme žili, je dlouhodobě neudržitelné a odkládání řešení nás bude stát stále více peněz. Firmy si zároveň začínají uvědomovat, že pokud se nebudou chovat odpovědně, přijde regulace,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který je spolupořadatelem konference.

Viktor Mayer-Schönberger, profesor z Oxfordu a autor bestselleru „Framers“, dodal, že je třeba neustále hledat nové možnosti řešení a jiné cesty. „Vykročte ze své komfortní zóny, protože to donutí váš mozek přemýšlet jinak. Lepší řešení nemusí být to nejrychlejší,“ řekl.

Raúl García-Rodríguez, ředitel oddělení Řízení rizik z Deloitte, hovořil o tom, co bychom mohli dělat jinak v rámci udržitelnosti a měli bychom ji brát velmi vážně. „Za pět let se rozhodně všichni budeme zabývat klimatickými změnami, které jsou problémem a budou zcela převyšovat nad ekonomickými a společenskými tématy,“ uvedl.

Jedna z nových technologií, která pomůže řešit problematiku ekologie a udržitelnosti, je kalkulačka uhlíkové stopy, kterou představily Amanda Löfgren a Sara Albihnze švédské firmy Doconomy. Tu aktuálně využívá pět tisíc firem po celém světě k omezení emisí, ale i pro transparentní komunikaci směrem k zákazníkům.

38 % lidí vědomě dbá na zdravou stravu, zdroj: prezentace H. Říhové na Retail Summit 2022

38 % lidí vědomě dbá na zdravou stravu, zdroj: prezentace H. Říhové na Retail Summit 2022

Zdravý životní styl na vzestupu

Pandemie zvýšila u zákazníků zájem o zdraví, ovšem tento trend je dlouhodobější, od roku 2017 stále roste počet lidí, kteří pravidelně nakupují zdravě a udržují se fit. Pro 66 % Čechů zdravé znamená hlavně čerstvé, uvedla Romana Duníková, Customer Success Leader z agentury NielsenIQ. Že je zdravý životní styl na vzestupu, potvrdila ve výzkumu i Hana Říhová, Commercial Director Advanced Solutions CEE z GfK, který ukazuje, že 53 % procent Čechů se stará o své zdraví a 52 % lidí uzpůsobuje volbu potravin a nápojů omezením, která mají lidé v souvislosti se zdravím.

Navíc čtvrtina zákazníků snižuje spotřebu masa, což se projevuje v nákupním košíku. Lidé více pátrají po tom, odkud potraviny jsou a z čeho se skládají a jaký mají dopad na životní prostředí. Téměř každá druhá domácnost ze tří už v minulosti přestala nakupovat výrobky nebo služby, protože měly negativní vliv na životní prostředí a udržitelnost se už stala společenským zájmem. „Dříve jsme očekávali, že výrobci budou ti, kteří zajistí, že nebude negativní dopad na životní prostředí, ale čím dál více se naše očekávání upírají k vládám. Ale i my sami jsme v tomto směru převzali aktivní roli,“ dodala Hana Říhová.

Pro zákazníky je důležitější, že jim v prodejně poradí, než zda se řetězec věnuje charitě a ekologii, zdroj: prezentace V. Prokeše na Retail Summit 2022

Pro zákazníky je důležitější, že jim v prodejně poradí, než zda se řetězec věnuje charitě a ekologii, zdroj: prezentace V. Prokeše na Retail Summit 2022

Zákazníci očekávají čerstvost a lidský přístup

Vojtěch Prokeš, Research Director Behavio Labs, představil výzkum, ve kterém se na vzorku1500 respondentů z online populace zjišťovalo, jak pracují supermarkety s lidským přístupem k zákazníkům. Lidé si pod lidským přístupem představí řadu faktorů. Pro 72 % zákazníků je ale důležité, že jim v prodejně poradí, když potřebují a jen 33 % pak řeší, zda se řetězec aktivně angažuje v ekologii, charitě a zkrátka dělá něco navíc.

„Když dělám jogurt, nemusím zachraňovat svět," dodal k tomu Vojtěch Prokeš. Dále pro 77 % lidí je důležité necítit se v obchodě pod tlakem a jen pro 53 % hraje roli, zda se na ně prodavačky usmívají. Ovšem lidskost by neměla být natrénovaná a personál by neměl působit příliš nacvičeně. To naopak lidi odrazuje. Zákazníky hodně zajímá čerstvost a jedničkou je v tomto směru pro ně Lidl, následován Albertem a Kauflandem.

Lidl, jak potvrdil Michal Farník, jednatel řetězce, ale dbá také hodně na zdraví a chce do roku 2025 snížit o 20 % obsah přidaného cukru v potravinách, přičemž u 130 produktů české výroby v sortimentu už cukr omezili. Kromě toho redukují použití plastů. „Dali jsme přednost udržitelnosti před marketingem a takto jsme postupovali například v celém sortimentu nealko nápojů. Roční úspora je 800 tun plastů ročně,“ dodal Michal Farník.

Na tom, že příklon k rostlinné stravě není krátkodobý trend, ale změna stravování celé společnosti, která se nebude týkat jen vegetariánů, se shodli šéfové Martin Jahoda z Emco i Michiel Kernkamp z Nestlé. Martin Jahoda představil značku Pan Hrášek, kterou chce značka Emco vstoupit do nové kategorie rostlinných produktů. „Zjišťovali jsme, jaký základ alternativ masa lidé preferují a nejlépe dopadl hrachový s 63 %,“ popsal začátky vývoje Martin Jahoda.

Tak vznikla značka s názvem Pan Hrášek, aby bylo jasné, že je to typicky česká značka, která v sobě ponese lidskost a bude působit mile, nesnaží se zákazníky poučovat a místo toho nabízí alternativu k masových výrobkům. Nyní jsou na trhu čtyři výrobky, ale ve vývoji jich je již víc. Produkty Emco vytváří s ambicí pro export, ovšem jako úskalí se ukazuje samotný název, který je hůře přeložitelný.

Nové trendy v pohledu na zdraví ukázala společnost H2 Global Group, která zkoumá pozitivní účinky molekulárního vodíku. Koncept baru nebo prodejního automatu s molekulárním vodíkem představil olympionik Aleš Valenta z H2 Global Group.

Více informací z Retail Summitu 2022 přineseme v dalších článcích.

Vítězem v kategorii Mastercard Inovace roku je Růžový slon

úterý 5. dubna 2022

-zue-