YouTube zřejmě chystá speciální podcastovou sekci

neděle, 3. dubna 2022, 08:30 Internet & Mobil MediaGuru

Význam audioobsahu roste i na největším globálním videoportálu. Uniklý dokument naznačuje, že YouTube má s mluveným slovem velké plány.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Videoserver provozovaný Googlem možná letos spustí novou sekci věnovanou výhradně podcastům. Fungovat by měla na stránce s adresou YouTube.com/podcasts. Vyplývá to z interního dokumentu YouTube, z něhož cituje server Podnews. 84stránková prezentace nastiňuje další podrobnosti, jak by měl youtubový příklon k podcastům vypadat. Tvůrci tohoto typu obsahu by měli dostat možnost šířit jej mimo jiné i prostřednictvím RSS kanálu. Firma zároveň promýšlí způsoby monetizace. Počítá s nasazením audioreklam, které by prodával Google a partnerské společnosti. Nemá chybět ani podpora a rozvoj nových metrik určených autorům, kteří se namísto videa zaměřují na audioformát. Na jedné ze stránek prezentace jsou zmíněny jako partneři firmy Nielsen, Chartable a Podtrac, které se specializují na marketingovou analytiku. Provozovatel YouTube se k informacím nevyjádřil. Z dostupných údajů není zřejmé, kdy dokument vzniknul.

Zmiňuje však, že řada novinek by měla být spuštěna v letošním roce. Už dříve nicméně existovala řada náznaků toho, že má YouTube s podcasty poměrně smělé plány. Technologický server TechCrunch v této souvislosti připomíná, že korporace loni zřídila funkci manažera podcastů, na kterou najala Kai Chuka. Kromě toho začala nabízet finanční odměny těm populárních tvůrcům audioobsahu za to, že své pořady zveřejní i v podobě videí zachycujících natáčení podcastu.

Z pohledu YouTube je příklon k podcastům na první pohled logickou obchodní cestou. Audioobsah je stále oblíbenější. Na konci roku 2020 firma sdělila, že podíl hudby na celkové konzumaci obsahu videoserveru nikdy nebyl vyšší. Počet předplatitelů služby YouTube Music, která je přímým konkurentem Spotify, navíc dosahuje téměř 80 milionů. U švédské streamovací služby je nicméně počet platících uživatelů zhruba trojnásobný.

Konkurence nezahálí

Pro YouTube by se navíc samostatná podcastová sekce nevymykala z podobných obsahových speciálů, které již na portálu několik let fungují. Od roku 2015 běží rozcestník YouTube.com/GAMING vyhrazený počítačovým hrám. Stránka se snaží diváky zaujmout vybranými živými přenosy z her, stejně jako vysoce personalizovanou nabídkou klipů a tipů na kanály ke sledování. Obdobně je sestavena o čtyři roky mladší záložka zaměřená na módu YouTube.com/Fashion.

Na novinkách ale pracuje také konkurence. Část uživatelů Spotify tento týden zaznamenala testování nového způsobu doporučování podcastů. Firma tímto způsobem testuje technologii start-upu Podz, nad nímž přebrala kontrolu loni v létě. Funkce vybírá uživatelům 60sekundové audioúryvky, mezi kterými lze vertikálně přeskakovat po vzoru tiktokové timeline. Zajímavou předností má být skutečnost, že kvůli sestříhání minutových klipů není nutné nikoho zaměstnávat nebo úkolovat tvůrce, ale vše nechat na umělé inteligenci schopné strojového učení. Času a prostoru pro experimenty s audiotvorbou jinak měli tvůrci Spotify poměrně dost. Samostatnou podcastovou sekci spustili už před téměř třemi lety. Aktivity Spotify jsou tak v neposlední řadě dalším argumentem proto, že YouTube by své oficiálně nepotvrzené podcastové plány mělo ve vlastním zájmu přetavit do skutečnosti.

-riv-