Tesco srovnává ceny online nákupů s Rohlíkem, ten nesouhlasí

úterý, 3. května 2022, 11:55 Reklama , Aktualizováno MediaGuru

Tesco spustilo novou kampaň „Nenechte se opít…“. Reaguje na tvrzení Rohlík.cz z minulého týdne, že nákupy u něj jsou stejně výhodné jako u jiných supermarketů. Rohlík ale považuje kampaň za nefér a řeší ji s právníky.

Zdroj: Tesco ČR

Zdroj: Tesco ČR

Obchodní řetězec Tesco spustil novou kampaň „Nenechte se opít…“, ve které srovnává ceny u online nákupů s konkurenčním online supermarketem Rohlík. Výsledkem má být úspora, kterou Tesco zákazníkům přináší u 37 produktů, a to až ve výši 13 %. Kampaň tak reaguje na tvrzení Rohlíku z minulého týdne, že nákupy u něj jsou stejně výhodné jako u jiných supermarketů. Detail srovnávacích nákupů je dostupný na webové stránce vytvořené pro detailnější vysvětlení úspory při nakupování s Tesco Online

Pro srovnávací nákupy Tesco zvolilo nákupní košík 37 produktů základních potravin ze seznamu, s nimiž pracuje také Český statistický úřad pro sledování cenové hladiny a které jsou považovány za reprezentativní vzorek. Srovnávací nákupy byly uskutečněny a doručeny v průběhu měsíce dubna 2022 a podle řetězce prokázaly celkovou úsporu nákupu v Tesco Online v průměrné výši až 13 %. 

Reprezentativní spotřební koš Českého statistického úřadu zahrnuje pečivo, trvanlivé potraviny, maso a uzeniny, ovoce a zeleninu, mléčné výrobky včetně mléka, vejce, olej, ale i sladkosti a nápoje. Do srovnávacích nákupů byly zahrnuty pouze položky dostupné na obou konkurenčních e-shopech. Zohledněno bylo také přepočítání zboží na kila, doručovací poplatek, stejný den a adresa doručení.

Tesco Online nákupy navíc zlevnily v rámci hlavního města Prahy doručovací poplatek, který nyní začíná na 49 Kč, v průměru o 30 %. Zákazníci také možnost využít službu Klikni + Vyzvedni za poplatek 19 Kč, kdy si zákazník vyzvedne objednaný a připravený nákup sám. Řetězec navíc doručuje nákupy nyní i v den objednání, a to ve všech doručovacích oblastech, a zkrátilo rozmezí doručovacích slotů na jednu hodinu. Zákazníci si mohou zvolit také ekologické doručení bez tašek. 

Online supermarket Rohlík.cz se nicméně proti kampani ohradil. „Rádi bychom se ohradili proti kampani Nenechte se opít společnosti Tesco, která tvrdí, že nákupy na Rohlik.cz jsou výrazně dražší. Není tomu tak a výsledná částka, kterou uvádí Tesco, je pouze výsledkem tendenčního nákupu, protože pro svůj účel využili produkty, které byly aktuálně v akci. My jsme naopak minulý týden porovnávali zboží tak, aby podmínky byly stejné pro všechny a nákupní koš korespondoval s tím, co nakupuje typická česká rodina. Dle našeho názoru do takového nákupního koše nepatří celý kilogram sýru Eidam, který má Tesco aktuálně v akci a porovnává cenu s námi za celý kilogram sýra právě proto, aby celkový účet vycházel lépe a v jejich prospěch. Kampaň Tesca proto považujeme za neférovou a řešíme další kroky s našimi právníky," uvádí Lutfia Volfová, tisková mluvčí Rohlík.cz

Wolt navázal spolupráci s Tesco Expres, začíná v Praze

pondělí 25. dubna 2022

-zue-

Pozn.: Aktualizováno v úterý 3.května 20:30 o stanovisko Rohlik.cz