Hudba na Radiožurnálu vyhovuje necelé polovině posluchačů

úterý, 12. července 2022, 11:30 Rádio MediaGuru

Hudební produkce na stanicích Českého rozhlasu nejvíce vyhovuje posluchačům regionálních stanic ČRo, změny na Radiožurnálu by ocenila více než polovina posluchačů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Hudební produkce na stanicích Českého rozhlasu nejvíce vyhovuje posluchačům regionálních stanic ČRo (přes 60% posluchačů). Spokojeni s hudební dramaturgií jsou i posluchači Dvojky (50%). Nejsložitější úkol, jak vybalancovat hudební výběr, má stanice Radiožurnál, která uspokojuje potřeby nejširšího a tudíž i věkově velmi nesourodého publika. Změny v hudební dramaturgii by ocenila více než polovina posluchačů. Vyplývá to z datového přehledu Naše čísla hrají, který Český rozhlas při příležitost svého 99. výročí zveřejnil letos v květnu.

Data ukazují, že hudba na Radiožurnálu vyhovuje 47 % posluchačů (souhrnný výsledek pro „je přesně podle mého vkusu" a „vyhovuje mi"). Dalších 40 % uvedlo, že „občas se něco nelíbí" a 14 %, že hudba „spíše nevyhovuje". Podobné hodnocení má i stanice Dvojka, u které ale převažují spokojenější posluchači. S hudební nabídkou na ČRo Region je spokojeno 53 % posluchačů a pouze 4 % do průzkumu uvedla, že jim hudba „spíše nevyhovuje".

Z datového přehledu dále vyplývá, že Český rozhlas se hudebně zaměřuje na řadu žánrů. Pop je zastoupen především na stanicích Radiožurnál, Dvojka a Region, zatímco rock na Radiožurnál Sport, country na stanicích Region, hip-hop, alternativní hudba a elektronika na Radiu Wave, klasická a jazzová hudba potom převažuje na stanicích Vltava, D-dur a Jazz a folklórní na stanicích Region a Vltava. Naopak žádná hudba se neobjevuje na stanici ČRo Plus, která je výlučně stanicí mluveného slova.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Český rozhlas dále uvádí, že hudební tvorbu podporuje nejen zřízením Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR), Dětského pěveckého sboru (DPS), Dismanova rozhlasového dětského souboru (DRDS), Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma nebo Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN), ale i tím, že jejich koncerty a představení dále zpracovává pro rozhlasové posluchače ve svém vysílání.

Distribuce hudebního obsahu je vedle lineárního obsahu zajišťována prostřednictvím poslechu na vyžádání (on-demand), což je možné především díky aplikaci můjRozhlas.cz a webových stránek jednotlivých stanic. Hudební nosiče se prodávají přes Radioservis, dceřinou firmu ČRo, nebo přes web Radioteka.cz. Hudební stream se uskutečňuje přes různé aplikace třetích stran a sociální sítě.

Infografika k hudební nabídce je ke stažení v souboru níže a data z dalších oblastí ČRo jsou k dispozici zde.

-mav-