Back-to-school kampaně lákají na slevy

úterý, 30. srpna 2022, 07:30 Marketing, Reklama MediaGuru

Návrat do školy je za dveřmi a s nimi jsou v plném proudu kampaně back-to-school komunikující školní pomůcky.

Zdroj: Pixabay

Zdroj: Pixabay

Letní prázdniny se pomalu chýlí ke konci a s tím se blíží začátek školního roku. Již od začátku srpna ho předznamenávají back-to-school kampaně, které komunikují nabídku školních pomůcek, včetně aktovek, psacích potřeb nebo elektroniky. Příležitost si nenechávají ujít výrobci školních pomůcek. Lákají na ně také obchodní řetězce, ale i knihkupectví nebo e-commerce hráči. Kvůli inflaci a zdražujícím se energií je letos kladen důraz na rozumné ceny. 

U obchodních řetězců se na návrat do školy zaměřují většinou jejich věrnostní kampaně. Albert tak například nabízí za nasbírané body elektroniku od značky Niceboy se slevou – vybrat si lze z produktů pro každodenní používání, jako jsou chytré hodinky či sluchátka, ale možné je zakoupit i gaming výbavu. Billa zase v rámci své sběratelské kampaně představila kolekci licencovaných produktů Harry Potter, výhodně tak lze koupit například školní batoh, termoláhev nebo zápisník. Ostatně Harry Potter

Tesco k návratu do školy připravilo interaktivní nákupní seznam školní výbavy a pro členy svého věrnostního klubu nabízí slevy až 25 %. Slevy na školní pomůcky nabízejí až do 6. září hypermarkety Globus. „Předpokládáme, že nákupy školních pomůcek vyvrcholí koncem srpna a potrvají do prvního týdne měsíce září, kdy děti dostanou seznamy nutných pomůcek ze škol. Proto budeme zboží se slevami nabízet po celou tuto dobu,“ říká tisková mluvčí společnosti Aneta Turnovská s tím, že v rámci při nákupech může pomoci aplikace Můj Globus, v níž mohou zákazníci sdílet se svou rodinou nákupní seznam, jenž se při vstupu do hypermarketu seskupí dle druhu sortimentu a sám se umí odškrtávat. 

Na návrat dětí do škol se připravuje také Kaufland s komunikací Zpátky do školy. „S naší komunikací Zpátky do školy se můžete setkat zejména na prodejní ploše formou POSM a sezónní uličky. Dále toto téma komunikujeme na zákazníky formou newsletteru, bannerů na webu, tematických příspěvků na Instagramu, Facebooku. Téma je podpořeno PR články se zaměřením na zdravé svačiny,“ dodává za Kaufland Renata Maierl. Kaufland se navzdory inflaci a zvyšujícím se nákladům snaží držet atraktivní ceny pro zákazníky. „Jako alternativu ke značkovým produktům nabízíme zákazníkům zboží pod privátní značkou Talentus, která reprezentuje výborný poměr ceny a kvality. Konkrétně jde o mazatelná pera, pastelky, bloky, desky a další pomůcky pro školáky.“

Na období back-to-school se soustředí i e-commerce hráči. Například Mall.cz svou kampaň rozdělil na několik fází. „Začínali jsme červnovou komunikací ,včasného nákupu', kdy řada rodičů pořizovala aktovku jako dárek pro budoucího školáka. Nyní už ale rodiče dostávají konkrétní seznamy ze škol a my jim jdeme naproti s nabídkou všech školních potřeb na jednom místě se slevou až 40 %,“ popisuje za e-shop Pavla Hobíková. Kampaň přitom komunikuje zejména základní školní pomůcky, jako j aktovka, penál, sáček na přezůvky či láhev na vodu, ale také například notebook. „Kromě základního vybavení máme také velmi širokou nabídku oblečení a bot, které se v naší komunikaci také objevuje,“ dodává Hobíková. 

Ukázka kampaně Mall.cz k návratu do škol, zdroj: Mall.cz

Ukázka kampaně Mall.cz k návratu do škol, zdroj: Mall.cz

S heslem „pro školáky všechno“ spustilo svou kampaň knihkupectví Luxor, které tak zdůrazňuje šíři školního sortimentu od knížek přes učebnice po veškeré papírenské zboží, výtvarné potřeby a batohy. „V Luxoru tedy rodiče kompletně vybaví svého školáka bz obíhání několika obchodů,“ přibližuje Klára Unzeitigová kampaň, na které se poprvé v historii firmy podílela i reklamní agentura. Podepsána je pod ní VCCP.

Kampaň lákající na nákupy vybavení do školy spustily také Knihy Dobrovský. „Od začátku srpna běží kampaň Hurá do školy, která čítá všechny složky marketingové komunikace, od video spotů, po články s doporučením pro studenty či všechny formy cílených online kampaní,“ vysvětluje Adam Pýcha, ředitel oddělení marketingu a e-commerce. Na začátku září plánují spustit další kampaň, která se bude týkat prodeje učebnic.

Z výrobců školních pomůcek investuje nejvíce do reklamy značka psacích potřeb Pilot. Ta podle monitoringu reklamy Ad Intel umístila v posledních 12 měsících inzerci v ceníkové hodnotě za více než 27 milionů korun. Daleko za ní je značka lepidel Kores s reklamou v hodnotě přes tři miliony korun a na třetím místě psací potřeby Pentel, jež inzerovala v ceníkové hodnotě 2,8 milionu korun. 

-stk-