Proč aktualizovat starý obsah a jak mu dát druhou šanci

čtvrtek, 4. srpna 2022, 13:50 Internet & Mobil MediaGuru

Internetovému obsahu je třeba věnovat neustálou péči. Pokud ji dostane, odměnou může být například lepší organický dosah, píše Karolína Smolíková z H1.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Víte, co se děje s vašimi texty roky poté, co jste je publikovali online? Možná se vám na webu válí nevyužitý potenciál, který jen čeká na to, až si ho všimnete. Obsahu je totiž třeba věnovat neustálou péči. A pokud mu ji dáte, může se vám odměnit například lepším organickým dosahem.

Nerelevantní obsah je koule na noze vašeho webu

Pamatujete si ještě na pevnou linku a velký telefon, vedle kterého nechyběl tlustý telefonní seznam? Nebo „nerozbitnou“ Nokii 3310 s hadem a černobílým displejem? Pěkný nostalgický výlet do historie. Pokud byste ale dnes lidem nabízeli starý článek o tom, jak si vybrat mobilní telefon (na základě tehdejších standardů), pravděpodobně nebude příliš úspěšný.
Staré a neaktuální informace vašim potenciálním čtenářům a zákazníkům nepomohou vybrat si jejich nový telefon. A pokud se na vaše stránky přece jen dostanou, zastaralý obsah je může odradit od dalšího čtení i od nákupu, protože bude působit nedůvěryhodně.

Pokud si na svém webu vedete blog, na který leta přidáváte nové články a vesele zapomínáte na ty staré, pravděpodobně si na něm nevědomky pěstujete značné množství zastaralého obsahu.

Proč aktualizovat starý obsah?

V případě, že se o svůj web nestaráte a máte na něm hromadu nerelevantního, nepřínosného, neaktuálního obsahu, vyhledávače si ho všimnou. Větší množství takového obsahu vás pak především v konkurenčních odvětvích může stát cenné pozice ve vyhledávání, které se odrazí v poklesu organické návštěvnosti.

Stejně jako čtenáři, také Google má rád aktuální obsah. Všimněte si, že pokud něco napíšete do vyhledávače, většinou se vám mezi výsledky zobrazí stránky v rozmezí posledních 3-5 let. V nástrojích vyhledávání vám Google dokonce automaticky nabídne zafiltrování výsledků maximálně za poslední rok. Aktualizací obsahu vyhledávačům ukážete, že se o své stránky staráte, že je váš obsah relevantní, a on vás za to pravděpodobně bude zobrazovat na lepších pozicích v SERPu.

V neposlední řadě, aktualizací a recyklací starého obsahu většinou strávíte méně času, a tedy na ni i vynaložíte méně peněz než na tvorbu zcela nového obsahu. Rozhodně to ale neznamená, že byste neměli tvořit nový obsah. Klíčem je najít vhodný balanc a tvorbě obsahu se věnovat kontinuálně (stejně jako SEO).

Proč byste neměli mazat staré články

Staré články určitě nemažte. Váš starý článek, třeba ten o mobilech, už má určitou historickou hodnotu a možná na něj dokonce vedou nějaké zpětné odkazy. To je skvělý základ, pokud se chcete bít o zajímavé pozice ve vyhledávání.
Z původního textu sice v tomto případě mnoho nepoužijete, ale přesto nezačínáte od nuly. Hodnota stránky se totiž váže k její URL adrese. Se znovu vydaným aktualizovaným článkem proto máte drobný náskok před novým textem na zcela nové URL.

Co se vyplatí vědět:

  • Na datu záleží. Lidé si raději přečtou článek vydaný letos než článek z roku 2006. Už jen z obavy, že informace v takto starém článku nebudou aktuální a stále aplikovatelné. Nebojte se proto datum změnit na datum aktualizace.
  • Vyhněte se umisťování data do URL adresy. I když obsah na stránce aktualizujete, datum v adrese bude stále indikací pro vyhledávače o stáří obsahu na stránce.

Jak získat zpět své staré texty z dnes již nefunkčního webu

Váš blog není jediným místem, kde se může válet váš starý obsah. Ten můžete mít i na:

  • vlastním webu,
  • expirované doméně,
  • externích webech.

Pokud například v rámci linkbuildingových aktivit či PR kampaně publikujete texty na externích webech, prakticky nad těmito texty ztrácíte kontrolu. Takovému obsahu se tím pádem mohou dít nepěkné věci – například ho někdo může smazat (což by se, v případě placeného umístění v médiích, dnes příliš dít nemělo). Nebo tento web ukončí svou činnost a přestane fungovat. V tu chvíli přicházíte nejen o zpětný odkaz, ale i o obsah, který jste museli vytvořit a zaplatit.

Abyste s touto situací mohli něco udělat, musíte v první řadě zjistit, že k něčemu takovému vůbec došlo. Své odkazové portfolio byste měli sledovat pravidelně, ještě ideálněji můžete tuto starost delegovat nějakému šikovnému nástroji, který ho ohlídá za vás. Pokud se linkbuildingu věnujete déle, je čím dál náročnější udržet si přehled o všech publikovaných textech, a tedy o to důležitější je najít způsob, se kterým budete v obraze.

Trn z paty vám vytrhne například Collabim, do kterého můžete ukládat URL adresy všech svých článků na externích webech. Na první pohled pak zjistíte, zda je váš zpětný odkaz stále aktivní, nebo ne.

Co s tím?

Představte si, že zjistíte, že jste o některé odkazy skutečně přišli. V tu chvíli si možná, stejně jako my, řeknete: „ok, přišli jsme o zpětný odkaz. Snad by se ale dal znovu využít ten starý obsah?“ V případě, že se jedná o placený článek na stále aktivních stránkách, je na místě kontaktovat daného publishera. Ale jak na to, když URL adresa neexistuje a tedy článek nikde?

V tu chvíli nastává čas na výlet do minulosti. Nepotřebujete žádný obraceč času. Vystačíte si s některým z volně dostupných online nástrojů, jako je například web archiv neboli Wayback Machine. To je vlastně taková kronika internetu, ve které se můžete podívat, jak některé stránky kdysi vypadaly a měnily se v čase.

Pokud máte URL adresu stránky, na které kdysi visel váš text s odkazem, můžete ho sem zadat a historickou stránku i její proměny v čase si načíst. Počítejte ale s tím, že stejně jako v kronikách, ani tady nenajdete úplně všechno. Podobně jako vás roboti Googlu nemusí vždy najít a zaindexovat vaše stránky, tak ani crawleři Wayback Machine nejsou vševědoucí a všudypřítomní.

Z toho plyne jediné: Buďte připraveni na to, že i obsah, který dnes tvoříte, bude jednou zastaralý.

1. Zálohujte. Ukládejte si své texty a další materiály do bezpečného cloudového úložiště, odkud je budete moci kdykoli znovu vytáhnout.

2. Myslete na budoucnost. Vložte URL stránky do Wayback Machine nebo jiného nástroje a řekněte mu, ať si ji prohlédne a uloží. Pak budete mít jistotu, že ji v tomto nástroji v budoucnu najdete.

Jak jsme využitím starých článků ušetřili 70 % času

U klienta, se kterým spolupracujeme od roku 2010, jsme zjistili, že na 40 historických externích odkazů není aktivních, jelikož se nachází na již expirovaných doménách. Díky tomu, že jsme měli jejich přesná URL uložena v Collabimu, snadno jsme články dohledali v nástroji Wayback Machine. Tyto texty jsme pak revidovali, upravili, doplnili o aktuální odkazy a znovu jsme je použili pro účely linkbuildingu.

Nad aktualizací starých článků jsme strávili jen 30 % času, který by nás stálo napsat nové články.

Podobně můžete získat svůj obsah zpět i v případě, že si váš web prošel redesignem, nebo rebrandujete a k prezentaci budete používat jinou doménu. Samozřejmě za předpokladu, že se jedná o vaše texty, které jsou z větší části stále aktuální, relevantní, mají hodnotu pro čtenáře a (po drobných či větších úpravách) jsou tak znovu použitelné.

Autorkou textu je Karolína Smolíková, copywriter, H1.cz